Μπορεί για εσάς, το καθάρισμα του σπιτιού, να είναι άλλη μία κουραστική και βαρετή δουλειά που πρέπει να κάνετε, αλλά το παιδί 2 και 3 ετών το βλέπει με μεγάλο ενθουσιασμό και περιπετειώδες πνεύμα. Αφήστε το να γίνει μέρος της διαδικασίας γιατί θα νιώσει όμορφα με το να σας βοηθήσει και θα δείτε κι εσείς τη διασκεδαστική πλευρά.

Είναι ιδανικό παιχνίδι για τα παιδιά γύρω στα 2 έτη, γιατί αναπτύσσει τη φαντασία, τη μίμηση και τις πρακτικές ικανότητες. Θα χρειαστείτε μία μικρή σκούπα και πανί ξεσκονίσματος αλλά όχι σπρέι ή καθαριστικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν λάθος και να γίνουν επικίνδυνα για το παιδί.

Βρείτε μία ασφαλής περιοχή για να ξεσκονίσετε, όπως είναι το χαμηλό τραπεζάκι του σαλονιού. Αφήστε το παιδί να σας βλέπει όσο το καθαρίζετε και μετά δώστε του το ξεσκονόπανο ώστε να προσπαθήσει. Αν θέλετε να κάνετε τη δραστηριότητα λίγο πιο δομημένη, μπορείτε να ψεκάσετε λίγο νερό στο τραπέζι. Όταν τελειώσει, ενθαρρύνετε το παιδί μα κάνει το ίδιο και σε άλλα αντικείμενα του σπιτιού.

Όταν τελειώσει με την όλη διαδικασία, δώστε του μία μικρή σκούπα (που να μπορεί να κρατήσει) κι εσείς κρατήστε το φαράσι για να βάλει τη σκόνη που έχει μαζέψει με το ξεσκόνισμα. Μην ξεχάσετε να το ευχαριστήσετε για τη βοήθεια.