Υπάρχουν ήρεμοι (και εύκολοι) τρόποι για να πειθαρχήσουν τα παιδιά μας. Κι όμως υπάρχουν  Είχατε μια σκληρή μέρα στη δουλειά, ο προϊστάμενός σας ήταν παράλογος, ο συνάδελφός σας ήταν αγενής…Το μόνο που θέλετε μετά από μια τέτοια μέρα είναι να φτάσετε σπίτι και να ηρεμήσετε αγκαλιάζοντας το παιδάκι σας. Εκείνο όμως, μόλις ανοίγετε την πόρτα και το ρωτάτε πώς πήγε η μέρα του, αρχίζει να ανοίγει την τσάντα σας και να πετάει ότι βρει μέσα. Αγανακτισμένη και κουρασμένη το στέλνετε τιμωρία ουρλιάζοντας. Εκείνο, επίσης ουρλιάζει, χτυπιέται και κλαίει, φωνάζοντας πόσο σας μισεί. Τι κάνατε λάθος; Το μόνο που πετυχαίνουμε οι γονείς με την υψωμένη φωνή είναι να εθίζονται τα παιδιά σε τέτοιου τύπου αντιδράσεις και φυσικά να συνεχίζουν ανενόχλητα. Αν μάλιστα οι φωνές συνοδεύονται από οργή, προσβολές ή ακόμη και σαρκασμό, τότε υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν στο παιδί αισθήματα απόρριψης. Πριν λοιπόν φωνάξετε ξανά, σκεφτείτε ότι απλώς τρομοκρατείτε μία ύπαρξη που αδυνατεί να σας αντιμετωπίσει, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζετε τον αυριανό αγενή άνθρωπο.  Μήπως  να δοκιμάζατε κάποιες εύκολες και σαφώς πιο ευγενικές μεθόδους πειθαρχίας στο παιδί σας;

1. Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Μην περιμένετε από ένα νήπιο να κοιμηθεί όταν είναι εκνευρισμένο, να φάει όταν δεν πεινάει, ή να μην τραγουδάει όταν εσείς εργάζεστε. Τα παιδιά δεν είναι «μίνι ενήλικες». Δεν μπορούν και δεν ενεργούν όπως εμείς.  Γι’ αυτό χαμηλώστε τον πήχη στις προσδοκίες σας, γιατί απλώς ο εγκέφαλός τους δεν λειτουργεί όπως ο εγκέφαλος των ενηλίκων.

2. Δώστε στο παιδί λίγο χρόνο να ηρεμήσει

Ηρεμήστε κι εσείς, και μοιραστείτε μαζί του αυτήν την ηρεμία. Είναι πολύ βασικό κατά τη διάρκεια των κρίσεων θυμού του παιδιού σας να παραμείνετε ήρεμοι. Οι φωνές και η χρήση βίας δε θα κάνει καλό ούτε σε εσάς, ούτε στο παιδί. Αναμφίβολα θα πρέπει να δείξετε μεγάλη υπομονή και επιμονή σε αυτό, έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να θυμάστε, όλοι χρειάζονται τον χρόνο τους με τα συναισθήματά τους και ιδιαίτερα τα παιδιά. Κάντε ένα Timeout, περιμένετε να περάσει η καταιγίδα κρατώντας ταυτόχρονα το παιδί σας αγκαλιά και μετά μιλήστε του. 3. Γίνετε δημιουργικοί Όταν τα παιδιά είναι θυμωμένα ή αναστατωμένα, δώστε τους χρόνο να ηρεμήσουν και μετά αποφύγετε να αρχίσετε την κριτική ή τη διάλεξη. Αντί αυτού, χρησιμοποιήστε πιο δημιουργικούς τρόπους. Καθίστε μαζί του και φτιάξτε μια ιστορία μαζί στην οποία ο κύριος χαρακτήρας αγωνίζεται με τα δυνατά συναισθήματά του. Δώστε του ένα χαρτί και πέστε του να γράψει ή να ζωγραφίσει το πώς αισθάνεται. 4. Δημιουργήστε για το παιδί σας μια γωνιά χαλάρωσης Επιλέξτε ένα ήσυχο σημείο και γεμίστε το με μαλακά χαλιά, χνουδωτά κουκλάκια, χαμηλά φώτα, έλαια αρωματοθεραπείας, μαλακά παιχνίδια, χαλαρωτικά βιβλία για παιδιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πάει σε αυτή τη γωνιά κάθε φορά που αισθάνεται άγχος. Αυτού του είδους ήρεμη πειθαρχία απαιτεί χρόνο για να δούμε αποτελέσματα, αλλά παρέχει στα παιδιά τα κατάλληλα συναισθηματικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Χτίζει τη σύνδεση, την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία που έχει θετική επίδραση όχι μόνο στο παιδί σας αλλά και σε εσάς – και ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε ήρεμα, ευτυχισμένα παιδιά, είναι να είστε ήρεμοι και χαρούμενοι και οι ίδιοι. 

3. Μοντελοποίηση ρόλων. Το παλιό ρητό, «Κάνε όπως λέω, όχι όπως κάνω» δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος. Από όλες τις επιρροές στη συμπεριφορά του παιδιού σας, είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι είστε μακράν το μεγαλύτερο. Εάν το παιδί σας φωνάζει πάρα πολύ, αναρωτηθείτε πού μπορεί να το έχουν πάρει. Οι πιθανότητες είναι να ελέγξετε τη φωνή σας. Η καλύτερη πειθαρχία όλων είναι να είναι το πρόσωπο που θέλετε τα παιδιά σας να είναι. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ήρεμα, ευγενικά και αγαπητά άτομα, θα πρέπει να διαμορφώσετε αυτά τα χαρακτηριστικά μόνοι σας. Εάν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ρωτήστε τον εαυτό σας αν χρειάζεται να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να πάρετε πρώτα τη δική σας συμπεριφορά υπό έλεγχο. 4. Να είστε δημιουργικοί. Όταν τα παιδιά είναι θυμωμένα ή αναστατωμένα, πρέπει να τους δώσετε χρόνο για να ηρεμήσετε πρώτα, καθώς κανείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακούει όταν βρίσκονται σε κατάσταση αγώνα ή πτήσης. Μόλις είναι ήρεμοι, αντισταθείτε στον πειρασμό να τους δώσετε μια διάλεξη. Αντ ‘αυτού χρησιμοποιήστε πιο δημιουργικούς τρόπους που μιλούν καλύτερα στα παιδιά. Καθίστε και συνθέστε μια ιστορία μαζί στην οποία ο κύριος χαρακτήρας αγωνίζεται με μεγάλα συναισθήματα. Παίξτε το ρόλο, ενεργώντας πώς θα μπορούσαν να συμπεριφέρονται και τι μπορούν να κάνουν την επόμενη φορά, ή να τους πάρει να ζωγραφίζουν ή να ζωγραφίζουν τα συναισθήματά τους σε χαρτί. 5. Δημιουργήστε μια γωνιά χαλάρωσης. Κάνοντας ένα ήρεμο ιερό στο σπίτι σας προλαμβάνει κάθε δύσκολη συμπεριφορά. Επιλέξτε ένα ήσυχο σημείο και γεμίστε το με μαλακά χαλιά, χνουδωτά ρίγη, φώτα νεράιδα, έλαια αρωματοθεραπείας, λάμπες λάβα, μπάλες στρες, μαλακά παιχνίδια, εμπνευσμένα βιβλία για παιδιά και ούτω καθεξής. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πάει σε αυτή τη γωνιά κάθε φορά που αισθάνεται άγχος ή αισθάνεται σαν να λένε ή να κάνουν κάτι που ξέρουν ότι θα μετανιώσουν. Αυτό είναι επίσης ένα εξαιρετικό διάστημα για να πάτε όταν κάνετε time-in. Η απαλή πειθαρχία απαιτεί χρόνο για να δούμε αποτελέσματα, αλλά παρέχει στα παιδιά συναισθηματικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Χτίζει τη σύνδεση, την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία που έχει θετική επίδραση όχι μόνο στο παιδί σας αλλά και σε εσάς – και ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε ήρεμα, ευτυχισμένα παιδιά, είναι να ξεκινήσετε με ήρεμους, χαρούμενους γονείς!