νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Παιδιά εκτός ελέγχου; Η ασυνέπεια ίσως είναι το πρόβλημα.

26/05/2018
Παιδιά εκτός ελέγχου; Η ασυνέπεια ίσως είναι το πρόβλημα.

Οι έρευνες σχετικά με τους γονείς, όπως η μελέτη του Francis Gardner στο Journal of Abnormal Child Psychology ή η μελέτη του David Smith στο Εδιμβούργο για την εγκληματικότητα των εφήβων, έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει ότι η συνέπεια στην πειθαρχία παίζει ρόλο στον περιορισμό της κακής συμπεριφοράς στα παιδιά. Σε ακραίες περιπτώσεις, η ασυνέπεια μπορεί να συμβάλει σε ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα γνωστό ως "διαταραχή συμπεριφοράς".

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δύο τύποι ασυνέπειας, ένας που έχει να κάνει με διαφορετικούς κηδεμόνες στη ζωή ενός παιδιού (πατέρας, μητέρα, γιαγιά, παππούς), και ο άλλος που  σχετίζεται με το πόσο συνεπής είναι ένας κηδεμόνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας γονέας μπορεί να ξεκινήσει την ημέρα πλησιάζοντας το παιδί με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά με στρατηγική, αλλά να βρίσκει τον εαυτό του να καταλήγει πάλι να φωνάζει αντί να έχει πειθαρχία μέχρι το τέλος της ημέρας.

Η μείωση της ασυνέπειας μπορεί να είναι ευκολότερη από ό,τι φαίνεται στην αρχή. Άλλωστε, το ήμισυ της λύσης είναι να αναγνωρίσετε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. 

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν:

-Προσεγγίστε το πρόβλημα ως "ομάδα"

Συζητείστε με κάθε φροντιστή στη ζωή ενός παιδιού, αρχίστε να ρωτάτε για ειδικές καταστάσεις σε αυτό το συγκεκριμένο περιβάλλον που δυσκολεύουν την πειθαρχία του παιδιού και στη συνέχεια ρωτήστε τι δουλεύει και τι όχι στη μεταξύ τους επικοινωνία. Αφού λάβετε τις πληροφορίες, συγκεντρώστε όλους τους κηδεμόνες-φροντιστές και θέστε κάποιους βασικούς κανόνες.

-Προετοιμαστείτε για το παιχνίδι της ευθύνης

Κάποιοι πιθανότατα θα πάρουν αμυντική θέση ακόμα και αν οι πληροφορίες τους δοθούν με θετικό τρόπο και όλοι θα έχουν συμβουλές για κάποιον άλλον φροντιστή. Εάν αναμένετε ότι η αντίδραση αυτή θα συμβεί, επιμείνετε σε απλά αιτήματα για μικρές αλλαγές στην προσέγγιση του παιδιού. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των δύσκολων ανθρώπων.

-Βοηθήστε τα παιδιά με τη μετάβαση

Αντί να μπείτε σε μια μάχη ελέγχου, μιλήστε στα παιδιά σας για την αλλαγή στην προσέγγιση πειθαρχίας από την αρχή. Μην απειλείτε για το πόσο αυστηροί θα είστε σε σύγκριση με τους παππούδες τους, αλλά να τους υπενθυμίζετε τους σημαντικούς κανόνες που έχετε στη δική σας οικογένεια που κάνουν τα πράγματα να λειτουργούν καλύτερα για όλους.

-Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους για τη δική σας συνέπεια

Κανείς δεν μπορεί να αποδίδει 100 τοις εκατό όλη την ώρα, αλλά μπορείτε να είστε συνεπής με αυτά που έχετε πει στα παιδιά σας. Ξεκινήστε να αντικαθιστάτε κενές απειλές με λιγότερο σοβαρές, αλλά πραγματικές, συνέπειες, που μπορείτε πραγματικά να εφαρμόσετε. Επίσης, αν προσπαθείτε να υιοθετήσετε μια νέα προσέγγιση πειθαρχίας, κάντε το με συνέπεια για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αντί να αλλάξετε τις προσεγγίσεις σας σπασμωδικά.

Ακόμη και αν οι γονείς δεν μπορούν να μειώσουν όλες τις ασυνέπειες στη ζωή των παιδιών τους, μπορούν να κάνουν τουλάχιστον κάτι για να μετριάσουν αυτή την κρυφή απειλή για την καλή συμπεριφορά των παιδιών.

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να πειθαρχώ ένα παιδί που επιτίθεται στο δικό μου;
Υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες όταν μιλάμε για τα παιδιά των άλλων: πρώτον, ποτέ δεν λέμε σε άλλους γονείς πώς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους κα...
Είναι φυσιολογικό που η κόρη μου παθαίνει εμμονή με τα καλλυντικά;
Είναι πολύ φυσιολογικό για τα παιδιά να ενθουσιάζονται με τα καλλυντικά και τα αρώματα της μαμάς τους. Συμβαίνει και στα δύο φύλα, γιατί του...
Τα πολύ μικρά πράγματα που σημαίνουν πολλά στα παιδιά
Για εσάς μπορεί να είναι ασήμαντα, αλλά τα μικρά πράγματα βάζουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπο των παιδιών και επηρεάζουν ακόμα και την ενήλικη ζ...
Πώς να το χειριστείτε αν το παιδί σας διακόπτει
Μπορεί να γίνει μία από τις ντροπιαστικές εμπειρίες της ζωής σας. Μιλάτε στο τηλέφωνο με το αφεντικό σας και το παιδί ξαφνικά αρχίσει να φων...
Γιατί το διάβασμα παραμυθιών είναι πολύ σημαντικό για το παιδί
Το να διαβάζεις δυνατά και να αφηγείσαι ιστορίες στο παιδί σου είναι ένας υπέροχος τρόπος να μοιράζεστε ποιοτικό χρόνο. Επίσης, το βοηθά να ...
 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τα πρωτότοκα παιδιά!
10 «επιστημονικές» αλήθειες που δε γνωρίζαμε για τα πρωτότοκα παιδιά!