Βλέπετε το παιδί να πετάει πράγματα και να παθαίνει υστερία όταν πρέπει να φύγετε από ένα πάρτι ή όταν δεν το αφήνετε να δει το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση. Εσείς εκνευρίζεστε και νομίζετε ότι το κάνει επίτηδες, αλλά η αλήθεια είναι ότι απλά φέρεται ανάλογα με την ηλικία του και με το μόνο τρόπο που ξέρει να αντιδρά. Πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να ελίσσεστε, ανάλογα με την περίσταση.

Όταν δεν ακούει. Ζητάτε από το παιδί να σταματήσει να παίζει παιχνίδι στον υπολογιστή και να μπει αμέσως στην μπανιέρα, αλλά εκείνο δεν αντιδρά. Σαν γονείς, θεωρείτε ότι κάνει ότι δεν σας ακούει επίτηδες, αλλά πολλές φορές μπορεί να περνάει τόσο καλά που αγνοεί τι λέτε. Ξεκινήστε δείχνοντας κατανόηση της δικής του οπτικής. Αν είναι απασχολημένο, επισημάνετέ το αλλά ζητήστε του να επιλέξει τι θα κάνει ώστε να πάρει την ευθύνη ή να βρείτε μία λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αν επιμείνει, δείχνει ότι θέλει να έχει τον έλεγχο και θα έπρεπε να του δίνετε συχνότερα την ευκαιρία να το κάνει.

Αγριεύει. Τα παιδιά έχουν πάρα πολλή ενέργεια και το δείχνουν όταν είναι κουρασμένα ή έχουν υπερδιέγερση. Δεν είναι ακόμα σε θέση να ελέγξει τις ενέργειές του. Το βασικό είναι να δίνετε χρόνο στο παιδί να εκτονώνεται σωματικά και να ασκείται. Αν έχει πολλή ενέργεια στο σούπερ μάρκετ, αναθέστε του να σας φέρει πράγματα για να του αποσπάσετε την προσοχή.

Έχει μόνιμη ενέργεια. Τα παιδιά με μπόλικη ενέργεια πρέπει να είναι συνέχεια δραστήρια και να έχουν πράγματα να κάνουν ώστε να μην βαριούνται και να εκτονώνονται. Αν τρώτε σε εστιατόριο, απασχολήστε το με ζωγραφική μέχρι να έρθει το φαγητό και μετά πληρώστε αμέσως για να φύγετε.

Αντιμιλά. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, κάνουν παρέα με συνομήλικα παιδιά και συχνά αντιγράφουν νέες λέξεις και συμπεριφορές. Μην το παίρνετε προσωπικά. Δεν σας επιτίθεται, αλλά θέλει να ανήκει κάπου. Εσείς οφείλετε να του υπενθυμίζετε ότι δεν χρησιμοποιούμε άσχημες λέξεις που πληγώνουν τα συναισθήματα των άλλων αλλά πρέπει να αποκωδικοποιείτε τι εννοεί. Έτσι το βοηθάτε να εντοπίσει πώς νιώθει και πώς μπορεί να το εκφράσει διαφορετικά.

Παθαίνει υστερίες. Δεν του συμβαίνει επειδή είναι δραματικό αλλά επειδή δεν αντέχει τα πολύ μεγάλα συναισθήματα. Δεν έχουν το λεξιλόγιο να τα εκφράσουν και τώρα μαθαίνουν τι είναι αυτό που νιώθουν. Αν ανταποκριθείτε αρνητικά στην υστερία, επιδεινώνετε απλώς μία κατάσταση. Επιτρέψτε του να πάθει υστερία και μην υποχωρείτε σε χάρες. Παραμείνετε ψύχραιμη και πείτε του ότι είστε εκεί όταν θα χρειαστεί μια αγκαλιά.

Είναι επιθετικό. Όταν φέρεται ανάλογα σε ένα άλλο παιδάκι, είναι η ένδειξη ενός βαθύτερου συναισθηματικού προβλήματος. Μπορείτε να του δείχνετε πώς να φέρεται με το να το κάνετε εσείς στο κατοικίδιο ή τα παιχνίδια του. Αν γίνει βίαιο σε σωματικό επίπεδο, απομακρύνετέ το από το χώρο και το ενημερώνουμε ότι δεν φερόμαστε έτσι στους άλλους. Μην το ντροπιάσετε μπροστά σε άλλους και δείξτε του ότι καταλαβαίνετε γιατί είναι θυμωμένο.