Όσο χρονών και να είναι ένα παιδί, η επιβράβευση και η ενθάρρυνση πάντα θα το κάνει να νιώθει αυτοπεποίθηση και καλά με τον εαυτό του. Πείτε στο παιδί σας τι είναι αυτό που σας αρέσει στη συμπεριφορά του, γιατί έτσι του δείχνετε πώς να σκέφτεται και να μιλά θετικά για τον εαυτό του. Μπορείτε να το κάνετε μέσα από απλά και καθημερινά πράγματα. Όταν βάζει τα παπούτσια του ή όταν φεύγετε από το πάρκο την ώρα που του το ζητάτε. Η επιβράβευση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να γίνεται όταν συμβαίνει κάτι.

Βοηθά να το κάνετε και όταν το παιδί έχει δύσκολο χαρακτήρα και θέλετε να το δείτε να βελτιώνεται. Όταν κάνει έστω και κάτι μικρό, φροντίστε να του το πείτε αμέσως γιατί θα θέλει να υιοθετήσει μία πιο θετική συμπεριφορά που αποσπά καλά σχόλια. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips για να το κάνετε πιο εύκολα και αβίαστα:

Όταν νιώθετε καλά για το παιδί σας, πείτε το. Δείτε αν μπορείτε να πείτε μερικά ενθαρρυντικά λόγια σε καθημερινή βάση. Τα πολύ μικρά πράγματα έχουν μεγάλο αποτέλεσμα στο παιδί.

Επιλέξτε την επιβράβευση αντί της κριτικής. Αν πείτε στο παιδί ένα αρνητικό πράγμα, φροντίστε να επανορθώσετε με έξι θετικά πράγματα.

Στοχεύστε στις μικρές αλλαγές και μικρές επιτυχίες. Αντί να περιμένετε από το παιδί να καταφέρει κάτι τεράστιο προκειμένου να το κάνετε ένα κομπλιμέντο, επιβραβεύστε το για οποιαδήποτε προσπάθεια για βελτίωση.

Αποδεχθείτε τη διαφορετικότητα. Επιβραβεύστε το για τις μοναδικές του δυνατότητες και βοηθήστε το να αναπτύξει τα ταλέντα του.

Κάντε την προσπάθεια να φαίνεται εξίσου σημαντική με την επιτυχία. Πείτε του μπράβο που εργάστηκε αρκετά για τη σχολική έκθεση ή που θυμήθηκε να πάρει το παλτό του πριν βγείτε έξω.

Ανταμοιβή και όχι δωροδοκία. Η ανταμοιβή είναι ένας τρόπος να πείτε μπράβο. Μπορεί να είναι μία έκπληξη ή ένα έξτρα προνόμιο. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην κάνετε κατάχρηση και να μην υπόσχεστε πράγματα στο παιδί πριν κάνει κάτι. Η ανταμοιβή έρχεται αφού συμβεί κάτι καλό, και φυσικά όχι όλη την ώρα.