Το τράβηγμα μαλλιών, οι κλωτσιές, το τσίμπημα και το χτύπημα είναι ένας τρόπος έκφρασης για το παιδί όταν προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο σε ένα αχανές περιβάλλον. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που εξηγούν αυτήν τη συμπεριφορά και η πιο κοινή εξήγηση είναι και η πιο απλή: το παιδί μόλις ανακάλυψε πώς να παίρνει μία αντίδραση και θέλει να το επαναλάβει. Μία άλλη εξήγηση για αυτήν τη συμπεριφορά είναι ότι το παιδί αναπτύσσει τις γνωστικές δεξιότητες να βρίσκει τα αίτια των πραγμάτων και το κάνει για να οδηγήσει τα πράγματα προς μία άλλη κατεύθυνση. Αν πάλι τραβάει τα δικά του μαλλιά, ίσως νιώθει εκνευρισμό ή άγχος.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Δείξτε του ότι δεν λειτουργεί. Ένα από τα κλειδιά για να καταπνίξετε την επιθετικότητα του παιδιού είναι να του δείξετε πειστικά ότι αυτό δεν τον οδηγεί πουθενά. Αν αγνοήσετε το τράβηγμα των μαλλιών, αυτή η πράξη θα ‘λειτουργεί’ και θα χειροτερέψει όσο μαθαίνει ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Αν και δεν καταλαβαίνει ακόμα την πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, μπορεί να δει ότι αν το κάνει, εσείς το παίρνετε στην αγκαλιά σας επειδή το λυπάστε. Αντ’αυτού, όταν το κάνει, πρέπει να δράσετε άμεσα και να του πείτε ότι δεν τραβάμε τα μαλλιά των άλλων παιδιών.

Διακόψτε τη συμπεριφορά. Αν το πιάσετε να έχει στα χέρια του μία χούφτα μαλλιά, ευγενικά βγάλτε τα μαλλιά από το χέρι του, κρατήστε το στο δικό σας ενώ του λέτε ‘δεν τραβάμε μαλλιά γιατί αυτό πονάει’. Μπορείτε να καθίσετε μαζί του για λίγα λεπτά χωρίς να του μιλάτε.

Συζητήστε το. Όταν ηρεμήσει και το σκεφτεί, μιλήστε για την κατάσταση. Ακόμα κι αν δεν έχει τις γλωσσικές ικανότητες να το συζητήσει, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί ένα πρόβλημα. Ρωτήστε το τι είναι αυτό που έκανε λάθος και γιατί. Μην περιμένετε γρήγορα θαύματα. Μπορεί να πάρει καιρό μέχρι να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει. Δείξτε υπομονή και επιμονή.

Μην τραβάτε ποτέ τα δικά του μαλλιά. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι έτσι το διδάσκετε. Τραβάει τα μαλλιά των άλλων γιατί προσπαθεί να αλλάξει κάτι, όπως το να μην του παίρνει τα παιχνίδια η αδερφή του. Αν το κάνετε κι εσείς, το μόνο που του μαθαίνετε είναι ότι έτσι αλλάζετε τη συμπεριφορά του άλλου. Χρησιμοποιήστε τις λέξεις για να του δείξετε πώς εκφράζουμε τις ανάγκες μας.