Το μοναχοπαίδι δεν μπορεί να μοιραστεί, το πρώτο παιδί είναι αυταρχικό, το μικρό είναι κακομαθημένο και το μεσαίο είναι κάπου χαμένη στη μετάφραση. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στερεότυπα που επικρατούν για τη σειρά γέννησης και τι σημαίνει. Κι ενώ έχουν μία δόση αλήθειας, κάθε παιδί χρησιμοποιεί διαφορετικές στρατηγικές, ανάλογα με τους γονείς που έχει και πώς ανταποκρίνονται τα αδέρφια.

Τα πρώτα παιδιά ακολουθούν περισσότερο το παράδειγμα των γονιών τους, τους αρέσει να παίρνουν τα ηνία και έχουν πάρα πολλή αυτοπεποίθηση. Δεν έχουν μεγαλύτερα αδέρφια για να τους κοροϊδεύουν όταν δεν καταφέρνουν κάτι και οι ενήλικες τους αντιμετωπίζουν σοβαρά. Η περηφάνια των γονιών τους κάνει να προσπαθούν για ακόμα περισσότερες επιτυχίες κι επιτεύγματα. Αυτό τους κάνει τελειομανείς και θέλουν να καταφέρνουν τα πάντα με την πρώτη προσπάθεια και συνήθως δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος. Ο βασικός λόγος που τα μεγάλα παιδιά υπερπροσπαθούν και θέλουν να τα καταφέρνουν πάντα είναι ότι οι νέοι γονείς είναι υπερπροστατευτικοί αλλά ταυτόχρονα και αυστηροί.

Tips για εσάς τους γονείς:

    • Τείνετε να βάζετε τα πρωτότοκα ως πρότυπα συμπεριφοράς για τα μικρότερα αδέρφια και αυτό δημιουργεί άγχος και πίεση.
    • Μην δίνετε μόνο ευθύνες στα μεγάλα παιδιά. Χαρίστε τους και μερικά προνόμια.
    • Μην του ζητάτε βοήθεια όλη τη ώρα. Αφήστε το να το κάνει από μόνο του όταν το επιθυμεί.

 

Τα μεσαία παιδιά έρχονται αμέσως μετά τα πρώτα και βλέποντας τη  συμπεριφορά του μεγάλου, επιλέγουν εντελώς αντίθετο τρόπο. Βλέπουν ότι το μεγάλο παιδί θέλει να ευχαριστεί συνεχώς τους γονείς και γι αυτό ίσως να επιζητά προσοχή μέσω του επαναστατικού χαρακτήρα του. Στα δικά του μάτια, το μεγάλο απολαμβάνει όλα τα προνόμια και το μικρό μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να τιμωρηθεί. Επομένως, μαθαίνει πώς να παίρνει αυτό που θέλει με διαπραγματεύσεις. Είναι διπλωμάτες, συμβιβάζονται και χειρίζονται καλά τις απογοητεύσεις. Είναι ρεαλιστές και λειτουργούν πιο ανεξάρτητα από τα άλλα παιδιά. Επειδή νιώθουν παραγκωνισμένα, κάνουν φίλους και τους βλέπουν σαν οικογένεια.

Tips για εσάς τους γονείς

    • Ευχαριστήστε το παιδί όταν λειτουργεί σαν ειρηνοποιός στους αδελφικούς καυγάδες.
    • Σεβαστείτε την ανάγκη του για φίλους και δώστε του ευκαιρίες για δραστηριότητες και παιχνίδια με τους συνομήλικούς του.
    • Δώστε χρόνο ξεχωριστά σε κάθε παιδί και κάντε τα να νιώθουν μοναδικά.

 

Τα μικρότερα παιδιά γλιτώνουν πιο εύκολα γιατί οι γονείς τα έχουν ξαναπεράσει και δεν αγχώνονται τόσο πια. Είναι πιο ανέμελα, έχουν λιγότερες ευθύνες , είναι πιο τρυφερά, κοινωνικά και κάνουν τους άλλους να γελάνε. Κι ενώ είναι πιο καλομαθημένα, έχουν μία επαναστατική προσωπικότητα για να διαφοροποιούνται από τα αδέρφια τους.

 

Tips για εσάς τους γονείς

    • Αφήστε το μικρό παιδί να πάρει κάποιες οικογενειακές αποφάσεις γιατί συνήθως νιώθουν ότι δεν τα παίρνουν στα σοβαρά.
    • Όπως κάνατε μεγάλο θέμα τις πρωτιές του μεγάλου παιδιού, έτσι να κάνετε και με το μικρό.
    • Δώστε ευθύνες και στο μικρό παιδί για να νιώθει εξίσου σημαντικό και να μην αδικούνται τα μεγαλύτερα.

 

Τα μοναχοπαίδια έχουν τα περισσότερα στοιχεία των μεγάλων παιδιών αλλά δεν χρειάζεται ποτέ να διεκδικήσουν την αγάπη και την προσοχή των γονιών. Δυσκολεύονται όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν με το δικό τους τρόπο και κάποιες φορές φέρονται σαν μικροί ενήλικες.

 

Tips για εσάς τους γονείς

    • Αφού δεν έχουν άλλα παιδιά στο σπίτι, μπορείτε να τα πηγαίνετε πολύ συχνά σε παιχνιδότοπους.
    • Θυμίστε τους ότι δεν είναι κακό να κάνουν λάθη και γίνετε το πρότυπο δείχνοντας τα δικά σας λάθη.
    • Μην βρίσκετε αφορμές για να δείχνετε στο μοναχοπαίδι σας πώς να κάνει κάτι καλύτερα.