Αν πιστεύατε ότι η ιστορία με τον Πινόκιο που η μύτη του μεγάλωνε όταν έλεγε ψέματα είναι άλλο ένα παραμύθι, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Σύμφωνα με ισπανούς ερευνητές, η θερμοκρασία της μύτης μας αυξάνεται όταν λέμε ψέματα, ενώ και διάφορα άλλα συναισθήματα προκαλούν θερμομετρικές μεταβολές στο πρόσωπό μας.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, οι επιστήμονες εξέτασαν τους εθελοντές χρησιμοποιώντας την απεικονιστική τεχνική της θερμογραφίας. Προσπάθησαν, δηλαδή, να καταλάβουν πότε οι συμμετέχοντες έλεγαν ψέματα, βασιζόμενοι στη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματός τους.

Οι ερευνητές, λοιπόν, παρατήρησαν ότι, όσοι ψεύδονταν σχετικά με τα συναισθήματά τους, η μύτη τους «ανέβαζε» θερμοκρασία, δηλαδή «κοκκίνιζε». Επιπλέον, πέρα από τα ψέματα, με τον τρόπο αυτό μπορούσαν να αντιληφθούν και διάφορα άλλα συναισθήματα. Όπως φάνηκε στη θερμογραφία, όταν αντιμετώπιζαν κάποιο δύσκολο πρόβλημα, η θερμοκρασία του προσώπου τους μειωνόταν, ενώ όταν ένιωθαν άγχος αυξανόταν. 

Όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου του πανεπιστημίου η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ελβίρα Σαλάθαρ Λόπεθ, «Ο νησιωτικός φλοιός του εγκεφάλου σχετίζεται με την ανίχνευση και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Όσο πιο ενεργός είναι -επομένως, όσο πιο αληθινό και το συναίσθημα-, τόσο μικρότερη είναι η μεταβολή της θερμοκρασίας, και το αντίστροφο».

Γενικά, πάντως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έντονη νοητική προσπάθεια και τα διάφορα συναισθήματα επιφέρουν συγκεκριμένες θερμομετρικές αλλαγές στο πρόσωπό μας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η θερμογραφία αναπτύχθηκε στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ως τεχνική εντοπισμού του εχθρού.