Μπορεί τα παιδιά να μην έχουν πείρα ζωής, είναι όμως τόσο αγνά ώστε να μπορούν πολλές φορές να δουν πιο καθαρά από εμάς. Άλλωστε, η αθωότητά τους είναι που τα επιτρέπει να απλοποιούν τα πάντα γύρω τους. Σε αντίθεση μ’ εμάς τους μεγάλους, που περιπλέκουμε τα πράγματα, κάνοντας συχνά τη ζωή μας πιο δύσκολη απ’ ό,τι είναι στ’ αλήθεια. Γι’ αυτό, καλό είναι ν’ ακούμε τι έχουν να μας πουν κι αυτά τα μικρά ανθρωπάκια… ίσως να είναι πιο σοφά απ’ ό,τι νομίζουμε!

1. Να είσαι περήφανος για τα επιτεύγματά σου. Να χειροκροτάς τον εαυτό σου κάθε φορά που πετυχαίνεις κάτι, όσο ασήμαντο κι αν σου φαίνεται, και να κάνεις το ίδιο και με τους άλλους ανθρώπους.

2. Χαμογέλα σ’ έναν άγνωστο. Μάλλον όχι, χαμογέλα σε κάθε άγνωστο. Χαμογέλα στο είδωλό σου στον καθρέφτη. Χαμογέλα στις γλάστρες στο μπαλκόνι. Χαμογέλα σ’ αυτό τον ωραίο πίνακα στο χολ. Δες την ομορφιά γύρω σου!

3. Μην ξεχνάς να δίνεις φιλιά σε όσους αγαπάς… πολλά φιλιά… όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά! Τα φιλιά είναι δωρεάν και μ’ αυτά μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας!

4. Κάθε φορά που ακούς μουσική, χόρεψε… όπου κι αν βρίσκεσαι. Ακόμα κι αν δεν ακούς μουσική, σκέψου ένα τραγούδι και αφέσου στο ρυθμό του. Λένε «χόρεψε σαν να μη σε βλέπει κανείς», αλλά το σωστό είναι «χόρεψε μέχρι να σε δουν όλοι»!

5. Δείξε ενθουσιασμό όταν δεις ένα σκύλο στο δρόμο! Σταμάτα και διασκέδασε μαζί του! Τα σκυλιά έχουν τόση πλάκα και είναι τόσο καλά ζωάκια!

6. Να γελάς με την ψυχή σου, να γελάς όσο μπορείς… ακόμα κι αν είναι το στόμα σου γεμάτο… ακόμα κι αν έχεις μόνο εφτά δόντια!

7. Αν σ’ αρέσει ένα βιβλίο, διάβασέ το ξανά! Και ξανά. Και ξανά. Και ξανά… μέχρι να το θυμάσαι απ’ έξω. Κι όταν πλέον θα το ξέρεις λέξη προς λέξη, συνέχισε να το διαβάζεις. Γιατί, για να σ’ αρέσει τόσο πολύ, μάλλον θα είναι πολύ καλό βιβλίο!

8. Δεν σ’ αρέσει η γεύση από κάποιο φαγητό; Πες το, μην καταπιέζεσαι. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τρώμε άνοστα πράγματα!

9. Αγκάλιαζε τους ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν το περιμένουν. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί κάποιος να χρειάζεται πραγματικά μια αγκαλιά!

10. Ν’ αλλάζεις πιο συχνά τη διακόσμηση του σπιτιού. Αυτά τα μαξιλάρια του καναπέ είναι ωραία, αλλά δεν θα ήταν πιο ωραία στο… πάτωμα; Κι αυτή η πετσέτα της κουζίνας που κρέμεται από το χερούλι του φούρνου… στο πάτωμα. Κι αυτή η όμορφη στοίβα από τα φρεσκοπλυμένα διπλωμένα ρούχα πάνω στο τραπεζάκι… ωωω, σίγουρα καλύτερα στο πάτωμα. Πα-πα-πάτωμα!!!

11. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Κι αυτό το παιχνίδι είναι το κρυφτό. Κι όσο κι αν κρύβεσαι, κάποια στιγμή θα σε βρουν. Γι’ αυτό βγες μόνος σου, ακόμα κι αν καείς!