Εδώ και λίγες ημέρες, ένα ζεστό σπιτικό έχει υποδεχτεί ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη πατρίδα του στην Αφρική και έφτασε μόνο του στην Ελλάδα. Άλλο ένα ασυνόδευτο κορίτσι από το Αφγανιστάν φιλοξενείται από οικογένεια ομοεθνών του, μέχρι να επανενωθεί με συγγενείς του στον Καναδά.
Πρόκειται για τα πρώτα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκουν οικογενειακή θαλπωρή μέσω της πρωτοπόρου για τα ελληνικά δεδομένα δράσης «’Ενα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που υλοποιείται από τη ΜΕΤΑδραση: για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από ανταλλαγή τεχνογνωσίας με οργανώσεις και οργανισμούς στην Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, με μακρόχρονη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, η ΜΕΤΑδραση προχώρησε στην δημιουργία μητρώου ενδιαφερόμενων οικογενειών που μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά μικρά, ασυνόδευτα παιδιά. Οι οικογένειες, κατά προτεραιότητα μιλούν την ίδια γλώσσα με τα παιδιά, προέρχονται από το ίδιο πολιτισμικό περιβάλλον και αναλαμβάνουν να τους προσφέρουν οικογενειακή ζεστασιά και φροντίδα, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να επανενωθούν με συγγενείς τους. Η πρακτική αυτή ακολουθείται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει πλέον αποδειχθεί ότι η διαμονή των παιδιών σε οικογένειες αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
Το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον επιδρά ευεργετικά στον ψυχισμό των ασυνόδευτων παιδιών και μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα παιδιά έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες στις χώρες καταγωγής τους, καθώς και κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού τους προς την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα τα βοηθήσουν να βρουν ψυχική γαλήνη και να αισθανθούν ξανά παιδιά.
Τα δύο κορίτσια, αλλά και οι οικογένειες που τους άνοιξαν την αγκαλιά τους, αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την αλλαγή αυτή στη ζωή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μητρώο της ΜΕΤΑδρασης έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 15 οικογένειες, ενώ πολλές ακόμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες συγκέντρωσης δικαιολογητικών.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης, από τον Ιούνιο του 2015, τρεις έμπειροι δικηγόροι στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο παρέχουν ενημέρωση και νομική στήριξη σε ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα και έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 650 παιδιά. Επίσης προβλέπεται η οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων για την ευρύτερη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και του ευρύ κοινού για την αναγκαιότητα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην χώρα μας.
Για περισσότερες: www.metadrasi.org