Η αφυδάτωση είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα χάνει αρκετά υγρά. Ειδικότερα στα παιδιά, μπορεί να συμβαίνει σαν αποτέλεσμα εμετού, διάρροιας, μεγάλης έκκρισης ιδρώτα ή ούρων. Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία τόσο πιο εύκολα αφυδατώνεται γιατί χάνει πιο γρήγορα τα σωματικά υγρά. Το καλοκαίρι είναι η πιο επικίνδυνη εποχή για να προκληθεί αφυδάτωση αν δεν έχετε λάβει τα σωστά μέτρα πρόληψης.

Τα πιο κλασικά σημάδια αφυδάτωσης είναι: πρησμένα μάτια, μειωμένη συχνότητα ούρησης ή στεγνές πάνες, έλλειψη δακρύων όταν το μωρό κλαίει, συνεχής ανάγκη για ύπνο, περισσότερο κλάμα κι εκνευρισμός. Επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας αν δεν δείτε ούρα για πάνω από 6 ώρες, αν έχει κοιλιακούς πόνους, αίμα στα κόπρανα, συνεχείς εμετούς σε πράσινο χρώμα αλλά και πολύ περισσότερα ούρα από το συνηθισμένο.

Παρόλα αυτά, είναι μία συνηθισμένη κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και αν δεν είναι σοβαρή, αντιμετωπίζεται στο σπίτι με πολλά υγρά που αντικαθιστούν το νερό και περιέχουν ηλεκτρολύτες σε μικρές συχνές γουλιές. Αν το παιδί πίνει από το μπιμπερό και έχει κάνει εμετό λόγω αφυδάτωσης, μπορείτε να του δώσετε πιο ελαφρύ μητρικό γάλα σε δύο ταΐσματα και μετά 1 με ενισχυμένο γάλα. Αν θηλάζει, μειώστε την ποσότητα του μητρικού γάλακτος και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ποιο υποκατάστατο υγρών είναι το καταλληλότερο. Αν το παιδί είναι άνω του 1 έτους, μπορεί να μασάει παγάκια ή να πίνει νερό αν έχει κάνει εμετό μόνο. Αν συνδυάζεται με διάρροια, μπορείτε να του δώσετε γρανίτες, νερουλές σούπες και τονωτικά υγρά και περιορίστε τα στερεά για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα, ξεκινήστε ρύζι, ψωμί, ξηρά δημητριακά και κράκερ με αλάτι.

Προλάβετε την αφυδάτωση του παιδιού: δεν είναι τόσο ότι δεν θα συμβεί όσο το ότι θα το δείτε εγκαίρως πριν μετατραπεί σε κάτι πιο σοβαρό. Μπορείτε να έχετε πάντα στο σπίτι ειδικά υγρά για αφυδάτωση και να δώσετε στο παιδί 4 με 5 φορές τις πρώτες 24 ώρες. Σε γενικές γραμμές, δεν εκθέτουμε το παιδί στον ήλιο τις ‘επικίνδυνες ώρες’ το πρωί και το μεσημέρι και του φοράμε πάντα τον κατάλληλο ρουχισμό με καπέλο, γυαλιά ηλίου και λεπτό ύφασμα που το κρατά δροσερό. Προλαβαίνουμε την αφυδάτωση… με το να ενυδατώνουμε συνέχεια το παιδί ακόμα κι αν δεν διψάει. Και δεν το κάνουμε με αναψυκτικά, χυμούς με συντηρητικά και με σοκολατούχα γάλατα.