Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, οι ψείρες δεν επισκέπτονται τα βρώμικα μαλλιά καθώς δυσκολεύονται στη διατροφή τους. Πολύ συχνά οι ψείρες ζουν και σε καθαρά μαλλιά. Τα παιδιά στο σχολείο είναι πιο εύκολο να κολλήσουν ψείρες, ειδικά στις ηλικίες 3-12 χρονών, γιατί έχουν στενή επαφή μεταξύ τους. Οι ψείρες του κεφαλιού προτιμούν ζεστό και υγρό περιβάλλον και βρίσκονται συνήθως στις περιοχές πίσω από τα αυτιά, κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών και στο λαιμό, καθώς οι περιοχές αυτές είναι ζεστές και σκοτεινές.

Τρέφονται δαγκώνοντας το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και ρουφώντας αίμα από εκεί. Κάθε ψείρα τρέφεται 4-5 φορές την ημέρα με ανθρώπινο αίμα το οποίο το ανακατεύουν με το σάλιο τους. Το τσίμπημά τους δε πονάει αλλά πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει φαγούρα.

Τα παιδιά νιώθουν έντονη φαγούρα στο τριχωτό της νευρικότητα, ανησυχία, αϋπνία. Σε θεραπεία πρέπει να υποβάλλονται κανονικά εκείνα τα παιδιά στα οποία βρέθηκαν επάνω τους ζωντανές ψείρες ή αυγά (κόνιδες). Eπίσης, όσοι κοιμούνται μαζί τους. Για να λύσετε το πρόβλημα πρέπει να:

•Χτενίσετε σχολαστικά τα μαλλιά με ψιλή χτένα. •Λούσετε το παιδί με φθειροκτόνο. •Απολυμάνετε με καυτό νερό (πάνω από 60 βαθμούς) ό,τι έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού (σεντόνια, ρούχα, βούρτσες κλπ.). H θερμοκρασία αυτή σκοτώνει τις ψείρες και τα αυγά τους σε 3 έως 5 λεπτά.

Επειδή όμως, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι κι εδώ η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε περιόδους υψηλού κινδύνου (καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, έναρξη σχολικής χρονιάς κλπ) να χρησιμοποιούμε προληπτικές lotion, οι οποίες δρουν επίσης με μηχανικό τρόπο και κρατούν τις ψείρες μακριά από τα κεφαλάκια των παιδιών έως και 7 συνεχόμενες ώρες. Οι lotion αυτές, οι οποίες είναι σε πολύ πρακτική συσκευασία της μορφής spray, συνδυάζουν φυσικής προέλευσης συστατικά και καθιστούν το τριχωτό της κεφαλής αόρατο για τις ψείρες και έτσι αυτές δεν μπορούν να το επιμολύνουν!