Οι διακοπές έχουν ξεκινήσει, και όλοι, μικροί και μεγάλοι είμαστε πιο «επιρρεπείς» στους καλοκαιρινούς πειρασμούς. Όσον αφορά, βέβαια, στον έλεγχο βάρους του παιδιού μας, και επομένως στη διατροφή και τη σωματική του δραστηριότητα του, είναι σημαντικό να δίνουμε το καλό παράδειγμα όλες τι εποχές, μιας και η εκπαίδευσή του είναι το εφόδιο για όλη του τη ζωή. Αρκεί, λοιπόν, να θυμηθούμε και στις διακοπές τις βασικές έννοιες των μαθηματικών και μερικούς από τους κανόνες της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς…
Το «ενεργειακό ισοζύγιο» έχει δύο πλευρές!
Η διατήρηση του σωματικού βάρους δεν είναι παρά μία «εξίσωση» που εξαρτάται όχι μόνο από το τι επιλέγει να καταναλώσει ή να πιεί το παιδί, αλλά και το πόσο σωματικά δραστήριο είναι. Με απλά λόγια, για να κρατήσετε σταθερά τα κιλά του παιδιού τους καλοκαιρινούς μήνες, χρειάζεται να «καίει» καθημερινά τόσες θερμίδες, όσες προσλαμβάνει από το σύνολο της διατροφής του (τρόφιμα και ροφήματα). Μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι ενδείκνυται ιδιαίτερα για άσκηση! Κολύμπηστε, παίξτε ρακέτες μαζί με το παιδί σας και επιδωθείτε σε θαλάσσια σπορ προκειμένου να φέρετε σε ισορροπία την ενεργειακή «τραμπάλα» του οργανισμού του, αλλά και τη δική σας. Έτσι, ακόμη και αν έχει επιλέξει το φαγητό,το αναψυκτικό, το γλυκό ή το παγωτό που το ευχαριστεί, θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις «έξτρα» θερμίδες, αποτρέποντας την αύξηση του βάρους του.
Όλα αλλά με… μέτρο
Ακόμη και αν «καίει» το παιδί σας αρκετές θερμίδες, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει διαρκώς διατροφικές υπερβολές, όπως η κλασική συνήθεια των παιδιών να τρώνε κάθε μέρα παγωτό. Θυμηθείτε ότι η υγεία και η σύσταση του σώματός του επηρεάζονται και από την ποιότητα της διατροφής του. Οι παρασπονδίες, ωστόσο, είναι κατά κάποιο τρόπο στο πρόγραμμα και, όπως υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί, «Ναι, μπορεί να υποκύψει στις γευστικές προκλήσεις του καλοκαιριού» με την προϋπόθεση ότι καταναλώνει τα αγαπημένα του φαγητά, γλυκά ή/και ροφήματαμε μέτρο, επιλέγοντας, όπου είναι σκόπιμο και εφικτό, τις light εκδοχές τους και εντάσσοντάς τα στα πλαίσια ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου.
Ας μην ξεχνάμε, ότι η απαγόρευση στα παιδιά λειτουργεί μάλλον αντίθετα από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή προκαλεί συναισθήματα στέρησης που εύκολα οδηγούν σε υπερκατανάλωση των «απαγορευμένων» τροφίμων στο μέλλον. Η λύση, λοιπόν, ακόμα κι αν ένα παιδί έχει αρκετά παραπάνω κιλά είναι η σωστή διατροφική εκπαίδευση, η κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο, στις κατάλληλες ποσότητες και συχνότητες, και φυσικά, η ενσωμάτωση της κίνησης και της άσκησης στην καθημερινότητα του παιδιού, τουλάχιστον για μία ώρα την ημέρα, ώστε να έρθει σε μία σωστή ισορροπία αυτό που ονομάζουμε «ενεργειακό ισοζύγιο».
Με την συνεργασία της κας Βασιλικής Πυρογιάννη (MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αθλητικής Διατροφής)