νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά από την υγρασία;

24/11/2015
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά από την υγρασία;
Τα συχνά σκαμπανεβάσματα του καιρού αλλά και η έντονη υγρασία που χαρακτηρίζει κάποιες περιόδους ταλαιπωρούν πολλούς ενήλικες αλλά και παιδιά με πολλά και ενοχλητικά συμπτώματα. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτήν;


Οι παρενέργειες του υγρού καιρού δε περιορίζονται μόνο στους πόνους στα κόκαλα και στο φριζάρισμα των μαλλιών αλλά προκαλούν και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα όπως ξερόβηχα, άσθμα, βρογχίτιδα, διάφορες αλλεργίες, πονοκέφαλο και ακμή!

Οι πιο συχνές «παρενέργειες» της υγρασίας

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές  μελέτες, υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και στην επιδείνωση των ενοχλήσεων στις αρθρώσεις.

Άσθμα, βρογχίτιδα και αναπνευστικές αλλεργίες 
Συνήθως οι ασθένειες αυτές  παρουσιάζουν  επιδείνωση τις περιόδους με έντονη υγρασία. Ιδιαίτερα οι αναπνευστικές αλλεργίες φουντώνουν  από τα σταγονίδια νερού που περιβάλλουν τα σωματίδια γύρης και σκόνης και διευκολύνουν την είσοδό τους στο αναπνευστικό σύστημα.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Οι οδηγίες των ειδικών και σε αυτή την περίπτωση είναι αποφυγή των ανοιχτών  χώρων  με υψηλή υγρασία, γιατί ο υγρός αέρας που μπαίνει στους πνεύμονες μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Έντονος πονοκέφαλος 
Αν και δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη υγρασία μπορεί να συνδέεται με συχνούς πονοκεφάλους. Δεν είναι, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις βόρειες και υγρές περιοχές της Ελλάδας αναφέρονται περισσότερα περιστατικά κεφαλαλγίας από ό,τι σε περιοχές με λιγότερη υγρασία.

Συνεχής ξερόβηχας...που δεν λέει να σταματήσει 
Μήπως, όταν βγαίνετε από ένα ζεστό και ξηρό μέρος σε υγρή και ψυχρή ατμόσφαιρα, σας πιάνει ξερόβηχας, που σταματά μετά από λίγο και επανέρχεται την επόμενη ημέρα; Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός ήπιου άσθματος ή υπερευαισθησίας του αναπνευστικού.

Ακμή 
Ο υγρός καιρός μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, αυξάνοντας τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του σταφυλόκοκκου, που ενοχοποιείται για την εκδήλωσή της. Επιπλέον, επιδεινώνει τις δερματικές μυκητιάσεις, όπως το «πόδι του αθλητή», αφού οι μύκητες επιβιώνουν καλύτερα σε υγρό περιβάλλον.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Οι δερματολόγοι συνιστούν να πλένετε προσεκτικά το πρόσωπο και το σώμα σας και στεγνώνετε καλά το δέρμα σας. Στα πόδια, χρησιμοποιείτε πούδρα για να περιορίζεται η υγρασία και να μην εμφανίζονται μύκητες.

Ποιες είναι η λύσεις κατά της υγρασίας;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν λύσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και σχετικά προσιτές οικονομικά, τόσο για να καθαρίσουμε τον αέρα του σπιτιού μας, όσο και για να ρυθμίσουμε την υγρασία σε επιθυμητό επίπεδο. Και αυτές οι λύσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ στα αναπνευστικά και όχι μόνο προβλήματα τόσο σε εμάς όσο και στα παιδιά μας. Το κατάλληλο επίπεδο σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον του σπιτιού είναι μεταξύ 40 και 60%. Για την καλυτέρευση των παιδιών με κρυολογήματα, είναι καλό να διατηρείτε αυτά τα επίπεδα μεταξύ 60 και 70%. Ένας υγραντήρας εσωτερικού χώρου μπορεί ν προλάβει την ξηρότητα την φραγμένης μυτούλας, που είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις. Για παιδιά με Άσθμα ή αλλεργίες, παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα μεταξύ 35 και 50%. Όταν η υγρασία υπερβαίνει το 60%, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσετε κάποιον αφυγραντήρα ή κλιματιστικό, με τα παράθυρα κλειστά.

Ιονιστής
Ο καθαρός αέρας (χαρακτηριστικό παρθένου φυσικού περιβάλλοντος), είναι πλούσιος σε αρνητικά ιόντα, που διασφαλίζουν τη θετική βιοχημική ενέργεια κυρίως μέσα από τη σωστή οξυγόνωση του αίματος και συνεπώς τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Αντίθετα ο ανθυγιεινός αέρας, (κύριο χαρακτηριστικό των κλειστών χώρων), έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θετικά ιόντα, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής αποτελεσματικότητας του σώματος μέχρι την έναρξη των ασθενειών, όπως η κόπωση, ευερεθιστότητα και ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σοβαρές επιστημονικής μελέτες αναγνωρίζουν τη θετική επίδραση των αρνητικών ιόντων, ιδίως στη μείωση της ρύπανσης, καθώς και την ευεργετική επίδραση στα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προωθεί τα συναισθήματα της ηρεμίας και της ευημερίας. Ιονιστής είναι μία ηλεκτρική συσκευή η οποία ρουφάει αέρα, τον καθαρίζει με ειδικό τρόπο και τον βγάζει πάλι έξω στην ατμόσφαιρα. Εξυπηρετεί στο να απαλλαχθούμε από άσχημες μυρωδιές στο χώρο μας, από σκόνη, αλλεργιογόνους μικροοργανισμούς, κλπ. Στην ουσία ο ιονιστής αποτελείται από ένα σύνολο φίλτρων (πχ φίλτρο ενεργού άνθρακα) τα οποία φιλτράρουν τον αέρα (όπως ένας καθαριστής αέρα) και σε συνδυασμό με αυτό, αποβάλλουν θετικά και αρνητικά ιόντα διοχετεύοντάς τα στον αέρα που ρουφάνε, εξουδετερώνοντας έτσι τα πάντα και καθαρίζοντάς τον πλήρως.

Αφυγραντήρας
Οι αφυγραντήρες είναι ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες μειώνουν και ελέγχουν τα επίπεδα υγρασίας, φιλτράροντας τον αέρα, με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται πιο ξηρός αλλά και πιο υγιεινός Η υπερβολική εσωτερική υγρασία είναι δυσάρεστη αλλά μπορεί να προκαλέσει και διάφορα προβλήματα, με τους τοίχους να ξεφλουδίζουν, να «φουσκώνουν» τα πατώματα και οι πόρτες ενώ δεν είναι αμελητέες οι επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως με τις αλλεργίες που δημιουργούνται από τους μύκητες που βρίσκουν «εύφορο» χώρο ανάπτυξης. Έτσι, κρίνεται σκόπιμο να κινηθούμε προληπτικά, ώστε να αποκατασταθεί η υγρασία σε επιτρεπτά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

Μήπως το Φθινόπωρο φέρνει αλλεργία στο παιδί;
Αν και η άνοιξη θεωρείται η κατεξοχήν εποχή του χρόνου, που εκδηλώνονται οι περισσότερες αλλεργίες, ωστόσο και το Φθινόπωρο, είναι μια εποχή...
Αλλεργικό άσθμα: Πώς να προστατεύσετε το παιδί
Υποφέρουν τα παιδιά σας από αλλεργικό άσθμα; Δείτε τους βασικούς κανόνες για να τα προφυλάξετε από τις πιθανές «παγίδες» του σπιτιού σας.
Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει Παρασκευή και Σάββατο στην Αθήνα
Ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα. Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστε...
Αφρικανική σκόνη: Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά
Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, είναι ένα φαινόμενο που μας ταλαιπωρεί πολύ τις τελευταίες ημέρες. Δείτε πώς να προστατεύσετε τα παιδιά Η μετ...
Το παιχνίδι στο χώμα μεγαλώνει υγιή και ευτυχισμένα παιδιά!
Μήπως ανήκετε σε εκείνες τις μαμάδες που διαρκώς φωνάζουν στο παιδάκι τους «μακριά από τα χώματα»; Αν ναι, είναι ώρα να αναθεωρήσετε, μια πο...
Μύθοι και αλήθειες για τις παιδικές ασθένειες
Πληροφορηθείτε τι είναι αλήθεια και τι ψέματα στις παιδικές ασθένειες, για να μην προβληματίζεστε άδικα για την υγεία των παιδιών σας.Έχει μ...