Φαίνεται τελικά ότι τα τουβλάκια Lego εμπνέουν… Μετά την μέθοδο διδασκαλίας των μαθηματικών με τουβλάκια Lego, μία άλλη ιδέα, πολύ πιο ιδιαίτερη και ουσιαστική, για τα παιδάκια που δεν γνώρισαν ποτέ τη δύναμη και την ομορφιά της όρασης, των ίδιων των ματιών τους, έρχεται και μας κερδίζει με την τρυφερότητα, την πρωτοτυπία και την ευαισθησία της.
Tο project Braille Bricks, το οποίο ξεκίνησε το Ίδρυμα για τυφλούς Dorina Nowill, βοηθά τυφλά παιδιά να μάθουν να διαβάζουν μέσα από το παιχνίδι. Κάθε τουβλάκι, τύπου Lego, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου σαν ένα παιχνίδι από τυφλά αλλά και από παιδιά που βλέπουν, καθώς σε καθένα από αυτά αναγράφεται ένα γράμμα Μπράιγ.
Μέχρι στιγμής η πόλη του Σάο Πάολο σε συνεργασία με το Ίδρυμα για τούς τυφλούς έχει κατασκευάσει αρκετά τουβλάκια για 300 μαθητές και μέσω της άδειας Creative Commons, το Ίδρυμα ελπίζει ότι η ιδέα θα εξαπλωθεί και θα εφαρμοστεί γρήγορα παντού. «Τα τυφλά παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν και τα παιδιά που βλέπουν μπορούν να μάθουν να επικοινωνούν μαζί τους εύκολα και γρήγορα μέσα από το παιχνίδι!», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του project.
Η άδεια Creative Commons «Attribution – ShareAlike 4.0 International» είναι το δεύτερο καλύτερο μέρος αυτού του project. Αυτή η άδεια δίνει σε όλους το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο ΔΩΡΕΑΝ (για αντιγραφή και αναδιανομή του υλικού σε οποιοδήποτε μέσο ή μορφή ), ή να το προσαρμόσουν για οποιοδήποτε σκοπό, ακόμα και εμπορικό, αρκεί να χρησιμοποιείται για τον ίδιο λόγο με τον αρχικό.
Η αξία της όρασης, ειδικά για ένα παιδί, είναι ανεκτίμητη. Και ιδέες σαν αυτή που μπορούν να χαρίσουν στα λιγότερο τυχερά και ευνοημένα παιδάκια, την αίσθηση της επικοινωνίας και της επαφής με τον κόσμο γύρω τους, είναι κρίμα να μην αξιοποιηθούν για τον καλύτερο σκοπό που μπορεί να σκεφτεί κάποιος…Το χαμόγελο ενός παιδιού…