Ασφαλείς συμβουλές ώστε τα παιδιά να περνούν ακόμα πιο ξένοιαστα και χαρούμενα καλοκαίρια.
  • –  Ειδικά τα βρέφη <6 μηνών καλό είναι να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Να  ντύνονται με ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα, με μακρυμάνικο μπλουζάκι, και να φορούν καπελάκι με γείσο. Οι γονείς μπορούν να  του βάλουν μια ελάχιστη  ποσότητα αντιηλιακού, με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15. 
  • –  Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο τις ώρες με την μέγιστη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας – μεταξύ 10 πμ. και 4 μμ.. 
  • –  Φορέστε στα παιδιά σας γυαλιά ηλίου τα οποία να προστατεύουν από τις UVA και UVB ακτίνες. 
  • –  Χρησιμοποιείστε τις ηλιόλουστες  αλλά και τις συννεφιασμένες ημέρες  ένα αντηλιακό με SPF 15, το οποίο να προστατεύει το δέρμα  από τις UVA και τις UVB ηλιακές ακτίνες. Η ποσότητα  του αντηλιακού θα πρέπει να είναι αρκετή- περίπου 30 gr. κάθε φορά και να επαναλαμβάνεται η επάλειψη κάθε 2 ώρες, ή μετά από κάθε μπάνιο ή εφίδρωση. 
  • Όταν επικρατεί έντονη ζέστη και υγρασία, θα πρέπει να περιορίζονται οι σωματικές δραστηριότητες που διαρκούν περισσότερο από 15 min. 
  • –  Πριν από τη σωματική τους δραστηριότητα στην ύπαιθρο, τα παιδιά θα πρέπει να πίνουν αρκετή ποσότητα νερού. Όταν αυτά ασκούνται λιγότερο από 1 ώρα, αρκεί μόνο η κατανάλωση νερού.  Σε συνθήκες ζέστης,  θα πρέπει να διακόπτουν την σωματική τους δραστηριότητα  κάθε 20 min. για  να πιούν νερό, ή  ένα ενεργειακό ποτό. 
  • –  Μην αφήνετε ποτέ μόνο του ένα παιδί μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμη και όταν πρόκειται να επιστρέψετε σύντομα, γιατί κινδυνεύει από θερμοπληξία. Να κλειδώνετε τις πόρτες του αυτοκινήτου σας όταν οδηγείτε, έτσι ώστε να  μην μπορούν να πεταχτούν έξω τα παιδιά σας, ανοίγοντας την πόρτα. 
  • –  Να μην αφήνετε ποτέ μόνο του ένα παιδί, μέσα ή κοντά σε μια πισίνα. Η στενή επιτήρησή τους από ένα υπεύθυνο  άτομο αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο για να αποφευχθεί ο πνιγμός τους. Να εγκαταστήσετε, και στις 4 πλευρές της πισίνας, μια ασφαλή  περίφραξη ύψους  τουλάχιστον 1.2 m. 
  • –  Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα διάφορα  φουσκωτά παιχνίδια κολύμβησης. Αυτά  δεν υποκαθιστούν τα πιστοποιημένα σωσίβια,  και το κυριότερο,  μπορεί να δημιουργήσουν στα παιδιά και τους γονείς μια εσφαλμένη και επικίνδυνη  αίσθηση ασφάλειας. 
  • –  Τα μπρατσάκια, παιχνίδια και στρώματα, ή  οι σχεδίες και οι μικρές φουσκωτές βάρκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως σωσίβια, ή μέσα επίπλευσης. 
  • –  Τα μεγάλα παιδιά και οι έφηβοι να μην κολυμπούν ποτέ μόνοι τους. Ακόμη και οι ικανότεροι κολυμβητές χρειάζονται να κολυμπούν  παρέα με φίλους τους. 
  • –  Ένας ναυαγοσώστης θα πρέπει να επιβλέπει τα παιδιά, όταν αυτά βρίσκονται μέσα ή δίπλα σε νερό. Τα μικρότερα παιδιά, που δεν ξέρουν να κολυμπούν, θα πρέπει να επιτηρούνται στενά, όταν είναι μέσα ή κοντά σε νερό. Χρησιμοποιείστε «την επίβλεψη  σωματικής επαφής», παραμένοντας σε μια  απόσταση από αυτά που δεν θα είναι  μεγαλύτερη από την έκταση  του άνω άκρου σας. 
  • –  Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει  ότι, δεν πρέπει ποτέ  να κάνει βουτιά μέσα στο νερό, χωρίς την άδεια ενός  ενήλικα, που γνωρίζει το  ακριβές βάθος του βυθού  και  έχει ελέγξει ότι δεν  υπάρχουν σε αυτόν βράχια.
Γράφει η Ευαγγελία Λαγκώνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Διευθύντρια Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
Το Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, είναι μία σύγχρονη, πρωτοποριακή και ολοκληρωμένη ιδιωτική Παιδιατρική Κλινική που προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε όλα τα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε ένα παιδί ή σε έναν έφηβο.
Βρίσκεται σε εφημερία 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, εξασφαλίζοντας την άμεση ανταπόκριση σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στο παιδί σας. Για το σκοπό αυτό διαθέτει μια μεγάλη ομάδα παιδιάτρων, παιδο-χειρουργών και ιατρών όλων των ειδικοτήτων και υποειδικοτήτων της παιδιατρικής, οι οποίοι σε συνεργασία με το Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό, προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, από τη διάγνωση μέχρι την πλήρη θεραπεία, στα νοσηλευόμενα και εξεταζόμενα παιδιά.