Οι γυναίκες που τρώνε λιγότερα φρούτα και περισσότερο πρόχειρο φαγητό χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες και είναι λιγότερο πιθανό να συλλάβουν εντός 12 μηνών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction. Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Αδελαΐδας ζήτησαν από 5.598 γυναίκες στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία να δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή τους. Συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν φρούτα τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα τον μήνα πριν τη σύλληψη, εκείνες που έτρωγαν φρούτα λιγότερο από μια με τρεις φορές τον μήνα χρειάστηκαν έναν επιπλέον μήνα για να μείνουν έγκυες. Ομοίως, οι γυναίκες που έτρωγαν πρόχειρο φαγητό τέσσερις ή περισσότερες την εβδομάδα χρειάστηκαν σχεδόν έναν μήνα επιπλέον για να καταστούν έγκυες. Μεταξύ των ζευγαριών του δείγματος, 468 (8%) είχαν πρόβλημα υπογονιμότητας (δηλαδή χρειάστηκαν περισσότερο από 12 μήνες για να επιτευχθεί κύηση) και 2.204 (39%) συνέλαβαν εντός ενός μήνα. Όταν οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της διατροφής στην υπογονιμότητα, διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες με μειωμένη πρόσληψη φρούτων ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξανόταν από 8% στο 12% και σε αυτές που έτρωγαν πρόχειρο φαγητό τέσσερις ή περισσότερες φορές από 8% στο 16%. Σύμφωνα με την Κλερ Ρομπερτς, καθηγήτρια στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Robinson του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και επικεφαλής της μελέτης «τα ευρήματα δείχνουν ότι το καλής ποιότητας φαγητό μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται η γυναίκα για να μείνει έγκυος». Μαίρη Μπιμπή