Είμαστε ό,τι τρώμε και αυτή η ρήση αποκτά μεγαλύτερη σημασία εάν μιλάμε για το στάδιο πριν από την εγκυμοσύνη, όπου προσπαθείτε να ‘συλλάβετε’ παιδί και να είναι υγιές χωρίς να αντιμετωπίσετε επιπλοκές. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η διατροφή σας. Αυτά που τρώτε επηρεάζουν τα πάντα στον οργανισμό σας. Από το αίμα μέχρι τα κύτταρα και τις ορμόνες, υποστηρίζει η Cynthia Stadd, η διατροφολόγος του Κέντρου Μπέρκλει για Αναπαραγωγή και Ευεξία. Εκτός από τη διατροφή, μπορείτε να δώσετε μία επιπλέον ώθηση στον οργανισμό σας καταναλώνοντας προγεννητικές βιταμίνες και φολικό οξύ.

Ξεκινάμε από το εύκολο κομμάτι που αφορά στην καφεΐνη. Δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο και αν επηρεάζει τη γονιμότητα αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολύ υψηλή κατανάλωση (περισσότερα από 500 mg την ημέρα) μπορεί να σχετίζεται με τα προβλήματα υπογονιμότητας. Εάν όμως καταναλώνετε λιγότερο από 300 mg την ημέρα, δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να ‘συλλάβετε’ κανονικά. Παρόλα αυτά, αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να μειώσετε ή να κόψετε εντελώς την καφεΐνη.

Φρούτα και λαχανικά. Οι πολυβιταμίνες της Φύσης σας χαρίζουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και φυσικά σας βοηθούν στη σύλληψη. Πιο συγκεκριμένα, τα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, τα σπαράγγια και το μπρόκολο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β. Το φολικό οξύ που περιέχουν, βοηθά στην αποφυγή νευρολογικών επιπλοκών στον τοκετό, όπως είναι η δισχιδής ράχη. Αντίστοιχα, τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (φράουλες, ντομάτες και εσπεριδοειδή) βοηθούν το σώμα να απορροφήσει ευκολότερα το σίδηρο, που γίνεται ακόμα πιο απαραίτητο κατά τη διάρκεια μία εγκυμοσύνης.

Διαλέξτε τα σωστά ψάρια. Μία διατροφή που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα, ρυθμίζει την ωορρηξία, βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων και καθυστερεί τη γήρανση των ωοθηκών. Μειώνει το ρίσκο της προεκλαμψίας και του πρόωρου τοκετού και βοηθά στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποφεύγουμε ψάρια που έχουν μεγάλα ποσοστά υδράργυρου, όπως ο τόνος ή ο ξιφίας.

Γεμίστε τον οργανισμό με σίδηρο. Αν θέλετε να συλλάβετε, φροντίστε να έχετε από πριν αρκετό σίδηρο γιατί το παιδί το χρειάζεται και ‘αδειάζει’ τις αποθήκες. Αν δεν τρώτε κόκκινο κρέας, συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο για τις εναλλακτικές επιλογές σιδήρου σε τροφές και συμπληρώματα.

Ναι στους υδατάνθρακες. Μιλάμε για τις μπάρες δημητριακών, τη βρώμη, το καστανό ρύζι και το ψωμί. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως τα μακαρόνια και το λευκό ρύζι χάνουν σίδηρο και βιταμίνη B, οπότε καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωσή τους.

Όχι στο αλκοόλ και στο πρόχειρο φαγητό. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους λέμε όχι στο αλκοόλ πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πρόχειρο φαγητό, τα ωμά ψάρια και τα μη παστεριωμένα μαλακά τυριά κρύβουν κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην αποβολή στην αρχή της εγκυμοσύνης.