1ο βήμα: αν λαμβάνετε χάπια αντισύλληψης για αρκετά χρόνια, είναι σημαντικό να τα κόψετε για μερικούς μήνες πριν τη σύλληψη. Το σώμα χρειάζεται λίγο χρόνο για να επανέλθει φυσιολογικά στην ωορρηξία.

2ο βήμα: βρείτε τις γόνιμες μέρες σας. Είναι πολύ πιο εύκολο να συλλάβετε τις μέρες της ωορρηξίας και είναι πολύ εύκολο να γνωρίζετε ποιες είναι αν έχετε έναν πολύ σταθερό κύκλο. Αν όχι, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πώς θα τις υπολογίσετε. Ενδεικτικά, η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται εκείνες τις ημέρες.

3ο βήμα: κάντε σεξ πριν την ωορρηξία. Το ωάριο έχει διάρκεια ζωής 12 με 24 ώρες αφού απελευθερωθεί αλλά το σπέρμα παραμένει ζωντανό για 2 με 3 ημέρες. Αν λοιπόν κάνετε σεξ πριν την ωορρηξία, αυξάνετε τις πιθανότητες να υπάρχει σπέρμα που περιμένει το ωάριο.

4ο βήμα: μάθετε την ιδανική ώρα και στάση για σεξ. Βοηθά να μείνετε ανάσκελα αμέσως μετά το σεξ. Αρκετές πηγές αναφέρουν ότι η καλύτερη ώρα για σεξ είναι νωρίς το πρωί και η καλύτερη στάση είναι εκείνη που καταλήγει να μένετε ανάσκελα.

5ο βήμα: τι δεν πρέπει να κάνετε στο σεξ. Μην χρησιμοποιείτε λιπαντικό. Κάποια από αυτά ίσως αλλάζουν την ισορροπία του PH και μειώνουν την κινητικότητα του σπέρματος. Να μην ανησυχείτε αν δεν έχετε οργασμό. Αυτό δεν επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης.