Σε πόσο καιρό ωριμάζουν τα ωάρια μέσα στο εργαστήριο;
Με το φυσιολογικό κύκλο το ωάριο λαμβάνεται όταν είναι ήδη ώριμο. Με τη μέθοδο in vitro maturation χρειάζονται περίπου 36 – 48 ώρες για να ωριμάσουν τα ωάρια. Και με τη μέθοδο in vitro grow απαιτούνται 15 – 20 μέρες για να ωριμάσουν, επειδή τα ωάρια είναι σε αρχέγονη μορφή.
Τα παιδιά που θα γεννιούνται με αυτές τις μεθόδους μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερα προβλήματα από τα άλλα;
Συνήθως όχι, γιατί γίνεται προγεννητικός έλεγχος.
Υπάρχει περίπτωση στο άμεσο μέλλον όλες οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα γονιμότητας να μπορούν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς φάρμακα;
Αυτός είναι ο στόχος και γίνονται συνεχώς έρευνες και προσπάθειες ώστε να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσοστό των γυναικών στις οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν οι νέες μεθόδους καταργώντας ή μειώνοντας όχι μόνο τη λήψη φαρμάκων, αλλά και το κόστος, που μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Πού εφαρμόζονται οι τεχνικές;
Η εξωσωματική με φυσιολογικό κύκλο γίνεται σε όλα σχεδόν τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ η εξωσωματική in vitro maturation μπορεί να εφαρμοστεί σε κέντρα που διαθέτουν εξειδικευμένο εργαστήριο και ειδικούς με εξειδίκευση και εμπειρία στην εν λόγω μέθοδο.
Τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι υγιή;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από φιλανδούς επιστήμονες τα μωρά που προέρχονται από «φρέσκα» έμβρυα έχουν 35% πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα και 64% να γεννηθούν λιποβαρή. Μια δεύτερη έρευνα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας έδειξε ότι τα μωρά που προέρχονταν από «φρέσκα» έμβρυα ήταν σε ποσοστό 51% λιποβαρή, ενώ αντιμετώπιζαν 15% μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου κατά τον τοκετό σε σχέση με εκείνα που προέρχονταν από κατεψυγμένα έμβρυα. Μια τρίτη έρευνα του νοσοκομείου Royal Women’s στη Μελβούρνη έδειξε ότι το 11% των μωρών των «φρέσκων» εμβρύων ήταν λιποβαρή σε σχέση με το 6,5% των κατεψυγμένων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα «φρέσκα μωρά» είχαν 12,3% πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα συγκριτικά με το 9,4% εκείνων που προέρχονταν από κατεψυγμένα έμβρυα, ενώ τα πρώτα αντιμετώπιζαν κίνδυνο θανάτου που άγγιζε το 2%, σε αντίθεση με τα δεύτερα στα οποία ο κίνδυνος αυτός περιορίζονταν στο 1,2%.
Με τη συνεργασία της Λίας Κασάπη (κλινική εμβρυολόγος).