Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Human Reproduction», η τακτική χρήση της σάουνας για περισσότερα από 15 λεπτά κάθε φορά, είναι ικανή να μειώσει την παραγωγή σπερματοζωαρίων, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας της.

Στη 3μηνη μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα στην Ιταλία, συμμετείχαν άντρες από τη Φιλανδία, ηλικίας 30-40 ετών, καθώς είναι γνωστό ότι στη χώρα αυτή αποτελεί αντρική συνήθεια η χρήση σάουνας. Οι εθελοντές είχαν αρχικά υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και διαγνώστηκαν με φυσιολογική παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έκαναν σάουνα για 15 λεπτά επί δύο φορές την εβδομάδα παρουσίασαν πρόβλημα στην παραγωγή σπέρματος, τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την ποιότητά του. Μάλιστα, χρειάστηκε η παρέλευση περίπου 6 μηνών για να αποκατασταθεί η ζημιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υψηλή θερμοκρασία της σάουνας ευθύνεται για τη μείωση παραγωγής σπερματοζωαρίων, αφού είχε ως συνέπεια και την επερχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στο όσχεο κατά 3 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο μηχανισμός παραγωγής σπερματοζωαρίων. Σε παρόμοια συμπεράσματα είχαν καταλήξει και παλαιότερες μελέτες σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους άντρες, όταν τους τοποθετούσαν πάνω στα πόδια τους, αφού είχε διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο δημιουργούσε προβλήματα γονιμότητας, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.