Μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η Σούζαν Χούμπερ του πανεπιστημίου της Βιέννης και δημοσιεύθηκε στην βρετανική εφημερίδα «Guardian», διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες είχαν γεννηθεί τον Ιούλιο μήνα, είχαν κατά μέσο όσο 13% λιγότερα παιδιά σε σχέση με όσες είχαν γεννηθεί Δεκέμβριο μήνα.

Το αξιοπερίεργο της έρευνας είναι ότι οι επιστήμονες μελέτησαν ανάλογα δεδομένα στο άλλο ημισφαίριο, στη Νέα Ζηλανδία, και ανακάλυψαν ότι ισχύει το ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα. Από την άλλη, οι αυστριακοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο Βιετνάμ οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί τον Ιούλιο, στην περίοδο των βροχών, είναι πιο γόνιμες σε σχέση με όσες έχουν γεννηθεί στην ξηρή περίοδο του Ιανουαρίου.

Οι επιστήμονες χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιοι γιατί εμφανίζεται μια τέτοια εποχικότητα στη γονιμότητα των γυναικών, εκτιμούν ότι σχετίζεται με τις διαφορές στη διατροφή της μητέρας ανάλογα με την εποχή, καθώς και στις μεταβολές του καιρού, που με τη σειρά τους αυξάνουν ή μειώνουν την πιθανότητα μολύνσεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες (διατροφικοί, περιβαλλοντικοί, υγείας κ.α.) επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού, κυρίως κατά τον κρίσιμο τρίτο μήνα της ανάπτυξής του στην μήτρα, και μπορεί να επιδρούν στην κατοπινή γονιμότητά του.

Για τους άνδρες, τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά, καθώς φαίνεται πως όσοι έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο, γίνονται αργότερα πατέρες λιγότερων παιδιών, ενώ όσοι έχουν γεννηθεί τους ανοιξιάτικους μήνες, τείνουν να έχουν τα περισσότερα παιδιά. Πάλι οι συνθήκες ανάπτυξης του μωρού στην μήτρα, που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εποχή, φαίνεται να παίζουν ρόλο-κλειδί.