Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το δρ. Jan Brosens, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Warwick, φέρνει στο φως νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικά στην αντιμετώπιση των καθ’ έξιν αποβολών σε μια γυναίκα.

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», τα αυξημένα επίπεδα των NK κυττάρων (natural killer) στα τοιχώματα της μήτρας υποδηλώνουν ανεπαρκή παραγωγή των στεροειδών, η οποία με τη σειρά της προκαλεί μειωμένη αφομοίωση λίπους και βιταμινών, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη. Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο αυτά τα κύτταρα-φονείς συμβάλλουν στην πρόκληση αποβολής. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη στον τομέα της που δίνει μια επιστημονική εξήγηση για το πώς τα υψηλά επίπεδα των ΝΚ κυττάρων μπορούν να κάνουν μια έγκυο να αποβάλλει.     

Ο δρ. Siobhan Quenby, καθηγητής Μαιευτικής στην Ιατρική Σχολή του Warwick, εξηγεί τη σπουδαιότητα αυτής της πρωτοποριακής έρευνας: «Τα ευρήματά μας είναι πραγματικά συναρπαστικά, επειδή, μετά από χρόνια διαμάχης και αμφισβήτησης, έχουμε μια καθοριστική εξέλιξη. Με απλά λόγια, αυτό που εννοώ είναι ότι πλέον υπάρχει άρτια επιστημονική απόδειξη πως μια θεραπεία με στεροειδή μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά κατά των αποβολών».

Παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστεί με ποιον ακριβώς τρόπο τα στεροειδή μπορούν να αποτρέψουν τις αποβολές, είναι βέβαιο ότι τα μοναδικά ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας θα ανοίξουν το δρόμο για μια σειρά από επαναστατικές ανακαλύψεις σε ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι της γυναικείας υπογονιμότητας.