Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο πρωτεΐνες (γνωστές και ως υποδοχείς γεύσης), οι οποίες επιτρέπουν στον οργανισμό μας να αντιλαμβάνεται τις γλυκές και τις αλμυρές γεύσεις στη γλώσσα, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του σπέρματος. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Monell στη Φιλαδέλφεια, και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της ανδρική υπογονιμότητας ή ακόμα και στην παραγωγή νέων ανδρικών αντισυλληπτικών.

Ο Μοριακός Βιολόγος Δρ Bedrich Mosinger, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή αναδεικνύει μια σύνδεση μεταξύ του συστήματος της γεύσης και της αναπαραγωγικής ικανότητας των αρσενικών».

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι υποδοχείς γεύσης βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του στομάχου και των εντέρων, η λειτουργία τους όμως παραμένει ασαφής.

Για αντιληφθούν το σκοπό τους, οι ερευνητές εξέτασαν τους υποδοχείς γεύσης που επιτρέπουν στους γευστικούς κάλυκες που βρίσκονται στη γλώσσα για να ανιχνεύουν τα σάκχαρα και τα αμινοξέα που παράγουν οι αλμυρές και οι γλυκές γεύσεις.

Και οι δύο πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη γεύση, είχαν προηγουμένως βρεθεί στους όρχεις και το σπέρμα των ποντικιών του εργαστηρίου, αλλά μέχρι τώρα, η λειτουργία τους ήταν άγνωστη.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους  οι ερευνητές προσπάθησαν να παράξουν ποντίκια, τα οποία δεν διέθεταν αυτούς τους υποδοχείς, με σκοπό να διαπιστώσουν τελικά πως χωρίς τους υποδοχείς της γεύσης τα ζώα ήταν ανίκανα να αναπαραχθούν.

Αυτό που προέκυψε είναι πως η αφαίρεση των συγκεκριμένων υποδοχέων από τους όρχεις ή το μπλοκάρισμά τους, προκαλούσε στειρότητα στα τρωκτικά.