Πολύ συχνά, οι αιτίες της υπογονιμότητας ενός ζευγαριού δεν εντοπίζονται σε προβλήματα της γυναίκας, αλλά του άντρα. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά «ευθύνης» των δύο συντρόφων, όταν δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν εύκολα παιδί, είναι σχεδόν μοιρασμένα. Και τις περισσότερες φορές, για την κακή ποιότητα του σπέρματος φταίει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Ο πρώτος κανόνας είναι πως οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στην γεννητική περιοχή των αντρών –όπως το τζακούζι- μπορεί να επηρεάσει προσωρινά την παραγωγή σπέρματος. Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα είναι:

Προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

Διατροφή φτωχή σε βιταμίνες C και E, λυκοπένιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητα για την καλή ποιότητα του σπέρματος.

Χρήση στεροειδών, που μπορούν ακόμα και να σταματήσουν την παραγωγή σπέρματος.

Κάπνισμα. Mειώνει τον αριθμό και τη κινητικότητα του σπέρματος, αλλά και τα επίπεδα των βιταμινών C και Ε στο αίμα.

Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Περιορίστε το σε δύο ποτά την ημέρα.

Επαφή με χημικές ουσίες που ο αντρικός οργανισμός μπορεί να εκλάβει ως οιστρογόνα (oestrogene like), όπως εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, σκουλικοκτόνα, άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, αλλά και ορισμένα είδη πλαστικών που ενδέχεται να χρησιμοποιούνται σε πιάτα, ποτήρια κλπ.  Με τη συνεργασία του Γεώργιου Α. Ζουπάνου (χειρουργός παιδοουρολόγος).