Πιστεύετε ότι οι γνώσεις σας για τη γονιμότητά σας είναι επαρκείς; Μάλλον, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε καλύτερα! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ, το 50% των γυναικών δεν έχουν συζητήσει με το γιατρό τους για την αναπαραγωγική τους υγεία, ενώ περίπου το 30% επισκέπτονται το γυναικολόγο τους μόνο 1 φορά το χρόνο ή και καμία.

Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Fertility & Sterility», βασίστηκε σε στοιχεία 1.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, μετά από συμμετοχή τους σε μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 40% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ανησυχούσαν για την ικανότητά τους να συλλάβουν. Σχεδόν οι μισές δεν γνώριζαν καθόλου για τη σπουδαιότητα του φυλλικού οξέος, ενώ το 25% αγνοούσε ότι ο μη σταθερός εμμηνορρυσιακός κύκλος, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης. Επιπλέον, το 1/5 των γυναικών δεν ήξερε ότι, όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία μιας εγκύου, τόσο πιο μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για το έμβρυο.

Τέλος, περίπου οι μισές από τις συμμετέχουσες πίστευαν ότι με το να έρχονται σε σεξουαλική επαφή περισσότερες από 1 φορά τη μέρα, αυξάνουν τις πιθανότητες να συλλάβουν. Ενώ, το 1/3 είχε την πεποίθηση ότι συγκεκριμένες στάσεις στο σεξ θα τις βοηθούσαν να μείνουν έγκυος γρηγορότερα. Μάλιστα, μόνο το 10% γνώριζε ότι πρέπει να κάνεις σεξ κυρίως πριν από την ωορρηξία, προκειμένου να επιτευχθεί μια σύλληψη.  

«Τα στοιχεία αυτά φέρνουν στο προσκήνιο δύο μείζονα θέματα: Από τη μία, το πόσο ελλιπείς είναι οι γνώσεις των γυναικών για την αναπαραγωγική τους υγεία και, από την άλλη, το γεγονός ότι, ενώ έχουν έντονες ανησυχίες, δεν τις αναφέρουν καν στο γυναικολόγο τους», εξηγεί η δρ. Jessica Illuzzi, επικεφαλής της έρευνας, και προσθέτει: «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται αυτές οι συζητήσεις στα ιατρεία, προκειμένου να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ειδικά σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, όπου το τοπίο της οικογένειας μεταβάλλεται συνεχώς».