Από τις γνωστές ανθυγιεινές συνήθειες, όπως είναι το ποτό, μέχρι τις πιο παράξενες, όπως είναι η τηλεόραση, συγκεντρώσαμε τη λίστα με τα πιο συνηθισμένα πράγματα που κάνουν οι άντρες, τα οποία απειλούν τη γονιμότητά τους!

1. Επεξεργασμένο κρέας

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, μειώνουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, οι άντρες που καταναλώνουν έστω και μισή μερίδα επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά, έχουν «φυσιολογική» δομή στο σπέρμα τους σε ποσοστό 5,5%, συγκριτικά με το 7,2% εκείνων που τρώνε λιγότερο. Στη θέση του προτείνουν το ψάρι, που απ’ ό,τι φαίνεται είναι το μυστικό για καλύτερο σπέρμα.

2. Τηλεόραση

Όλοι μας ξέρουμε ότι η καθιστική ζωή δεν κάνει καλό στην υγεία κανενός. Όσον αφορά, όμως, τη γονιμότητα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Sports Medicine» καταδεικνύει ότι οι άντρες που βλέπουν πολλή τηλεόραση έχουν μειωμένη παραγωγή σπέρματος συγκριτικά μ’ εκείνους που γυμνάζονται συστηματικά κάθε εβδομάδα. Συγκεκριμένα, όσοι έβλεπαν περισσότερες από 20 ώρες τηλεόρασης εβδομαδιαίως, είχαν 44% λιγότερο σπέρμα.

3. Αλκοόλ

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ μειώνει σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό ενός άντρα, πράγμα που συνεπάγεται χαμηλή ποιότητα κ παραγωγή σπέρματος.  

4. Αποχή από το σεξ

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Soroka University Medical Centre του Ισραήλ, για τους άντρες που έχουν μικρή παραγωγή σπέρματος, η έστω και μίας μέρας αποχή από το σεξ συμβάλλει στην περαιτέρω μείωσή της. Επιπλέον, η σεξουαλική αποχή προκαλεί και αλλαγές στη δομή του, σημάδι ότι το σπέρμα είναι… μπαγιάτικο.

5. Στρες

Το άγχος ενοχοποιείται για πληθώρα ψυχικών και σωματικών ασθενειών, ανάμεσά τους και η αντρική γονιμότητα. Είτε είναι στρεσαρισμένος από τη δουλειά είτε ακόμα κι επειδή έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, τα υψηλά επίπεδα άγχους συνοδεύονται από μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης.

6. Αντιηλιακό

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Longitudinal Investigation of Fertility and the Environment (LIFE), οι χημικές ουσίες που βρίσκονται συνήθως στα αντιηλιακά προϊόντα μπορούν να βλάψουν την αντρική γονιμότητα κατά 30%. Καθώς το δέρμα τις απορροφά φιλτράροντας τις ακτίνες του ήλιου, επηρεάζουν τις ορμόνες. Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν στους άντρες να ξεπλένουν άμεσα το αντιηλιακό, όταν φεύγουν από τον ήλιο.

7. Σόγια

Σύμφωνα με έρευνα από το Harvard School of Public Health, ακόμα και μισή μερίδα σόγιας τη μέρα είναι αρκετή για να βλάψει την παραγωγή σπέρματος. Οι ισοβλαβόνες που περιέχουν τα προϊόντα σόγιας είναι στην πραγματικότητα οι καλύτεροι «μιμητές» των οιστρογόνων.

8. Λάπτοπ & Κινητό

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η θερμότητα που εκπέμπει ο φορητός υπολογιστής μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του όσχεου, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σπέρματος. Από την άλλη, πρόσφατες συνδέουν τη χρήση του κινητού με το μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, υποστηρίζοντας ότι όσοι μιλούν περισσότερες από 4 ώρες ημερησίως έχουν λιγότερο και πιο αδύναμο σπέρμα.

9. Χορτοφαγία

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Loma Linda University βρήκαν ότι οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά μικρότερη παραγωγή σπέρματος από τους άντρες που καταναλώνουν και κρέας. Παράλληλα, το σπέρμα τους παρουσιάζει και χαμηλότερη κινητικότητα, με το ποσοστό της να περιορίζεται στο 30% συγκριτικά με το 60% εκείνων που τρέφονταν κανονικά. Ο λόγος ήταν η αβιταμίνωση και τα υποκατάστατα σόγιας που προαναφέρθηκαν.