Τώρα, υπάρχει ένας ακόμα λόγος να μην ξεχνάτε τα «καλά» λιπαρά οξέα στην καθημερινή διατροφή σας! Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δείχνει ότι είναι πιθανό να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ποσότητα των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που καταναλώνει μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον κίνδυνο να αποκτήσει ένα παιδί με κάποια διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού. Στην έρευνα συμμετείχαν 347 μητέρες αυτιστικών παιδιών των οποίων οι διατροφικές συνήθειες που είχαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συγκρίθηκαν με αυτές 17.728 γυναικών που γέννησαν παιδιά χωρίς αυτισμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα λινολεϊκού οξέος (που ανήκει στην κατηγορία των ωμέγα-6) είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αυτιστικό παιδί σε σχέση με όσες κατανάλωναν πολύ λίγο. Επιπλέον, βρέθηκε ότι υπάρχει ανάλογη σχέση ανάμεσα στην ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που καταναλώνονται στην εγκυμοσύνη και την πιθανότητα το παιδί να έχει αυτισμό. Οι επιστήμονες δηλώνουν πως αν και η έρευνα ήταν μικρής κλίμακας, παρόλα αυτά μπορεί να δείχνει κάποια σχέση ανάμεσα στα λιπαρά στη διατροφή κατά την κύησης και τις διαταραχές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού –όχι όμως μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, ενώ τα ωμέγα-6 περιέχονται κυρίως στους ξηρούς καρπούς, το λιναρόσπορο και τα σπορέλαια.