Πολύ συχνά, τα συμπτώματα περιόδου θυμίζουν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης, γι’ αυτό κάποιες φορές αναρωτιόμαστε »Είμαι έγκυος ή απλά έχω καθυστέρηση;»Η απότομη αλλαγή των ορμονών και στις δύο περιπτώσεις είναι ο βασικός λόγος που τα προκαλεί. Τα πιο κοινά συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (PMS) είναι τα εξής:

Συναισθηματική φόρτιση

Ένταση ή άγχος

Καταθλιπτική διάθεση

Κλάμα

Εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα ή θυμός

Αλλαγές στην όρεξη ή αναγούλες

Προβλήματα ύπνου (αϋπνία)

Κακή συγκέντρωση

Μυϊκός πόνος

Πονοκέφαλος

Κούραση ή δυσφορία

Αύξηση του βάρους, που σχετίζεται με κατακράτηση υγρών

Κοιλιακό φούσκωμα

Πρήξιμο και ευαισθησία του στήθους

Ακμή

Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος     

Οι κινήσεις του εντέρου, οι σπασμοί των μυών ή και της μήτρα μπορεί να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα. Μάλιστα, μεγάλος αριθμός γυναικών βιώνει ακόμα και τα λεγόμενα «phantom baby kicks», δηλαδή κλοτσιές του μωρού-φαντομά. Τι σημαίνει αυτό; Νιώθουν «κλοτσιές» χαμηλά στην κοιλιά σαν να κυοφορούν, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έγκυος. Γι’ αυτό, όταν έχουν κάποια -έστω και μικρή- καθυστέρηση, μπερδεύονται θεωρώντας ότι μπορεί τελικά να είναι έγκυος.

Αν, λοιπόν, έχετε καθυστέρηση, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης, δείτε εάν, παράλληλα, παρουσιάζετε τα παρακάτω συμπτώματα, που συχνά συνοδεύουν μια εγκυμοσύνη:

1. Πιο ευαίσθητες θηλές και γενικά πιο ευαίσθητο στήθος, σε συνδυασμό με ένα πιο σκούρο χρώμα στην περιοχή γύρω από τη θηλή. Πολλές γυναίκες, περίπου 2 εβδομάδες μετά τη σύλληψη, αισθάνονται το στήθος τους πιο φουσκωμένο και πιο βαρύ.

2. Κολπικά υγρά, συνήθως πιο ροζ, κηλίδες από αίμα και πόνοι περιόδου ως αποτέλεσμα της προσκόλλησης του γονιμοποιημένου ωραρίου στα τοιχώματα της μήτρας.

3. Ναυτία, που παρατηρείται ακόμα και λίγες μέρες μετά τη σύλληψη.

4. Αδικαιολόγητη κούραση. Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη παραγωγή αίματος απορροφούν ενέργεια από τον οργανισμό και, κατά συνέπεια, προξενούν ένα αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας.

5. Συχνούς αλλά ήπιους πονοκεφάλους, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας αίματος.

6. Δυσκοιλιότητα, λόγω της αυξημένης προγεστερόνης, η οποία κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά από το έντερο.

Αν έχετε παρατηρήσει στο σώμα σας κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα ήταν να κλείσετε ένα ραντεβού για β-χοριακή. Η συγκεκριμένη εξέταση αίματος δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα, ακόμα και μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

Μην απογοητευτείτε, ωστόσο, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Να θυμάστε πάντα πως τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μοιάζουν με εκείνα της περιόδου και είναι λογικό να μπερδευτήκατε.