Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Fertility and Sterility», τελικά η κατάκλιση ενδέχεται να μη βοηθά και τόσο τις γυναίκες που έχουν καταφύγει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία της εξωσωματικής, τα γονιμοποιημένα έμβρυα μεταφέρονται μέσω ενός καθετήρα στη μήτρα. Η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά, ενώ συνηθίζεται οι γυναίκες να αναρρώνουν μετά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.   

Στη μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Υπογονιμότητας της Βαλένθια στην Ισπανία, συμμετείχαν συνολικά 240 γυναίκες. Αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά, οι ειδικοί ζήτησαν από τις μισές να μείνουν ξαπλωμένες για 10 λεπτά, ενώ στις υπόλοιπες έδωσαν το ελεύθερο να σηκωθούν και να αποχωρήσουν.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι από την πρώτη ομάδα οι γυναίκες που τελικά απέκτησαν παιδί ήταν 50, ενώ από τη δεύτερη ομάδα ήταν 68. Και μπορεί αριθμητικά να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση, ωστόσο σημαντική διαφορά παρουσίαζε το ποσοστό των αποβολών. Στην πρώτη ομάδα άγγιζε το 27,5%, ενώ στη δεύτερη ομάδα ήταν μόλις 18%.

Παρόλο που υπάρχει πάντα ο παράγοντας της τύχης, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η οριζόντια στάση της μήτρας όταν μια γυναίκα στέκεται όρθια πιθανώς να ευνοεί την εμβρυομεταφορά. Επιπλέον, θεωρούν ότι το περπάτημα λειτουργεί αγχολυτικά, οπότε και συμβάλλει ουσιαστικά στην αποφυγή του άγχους της γυναίκας και κατ’ επέκταση στην επιτυχή έκβαση μιας εγκυμοσύνης.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Χοσέ Ρεμόχι, «καλό είναι οι γιατροί να ενθαρρύνουν τις ασθενείς τους να μη φοβούνται μετά την εξωσωματική να ακολουθήσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Φαίνεται πως αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να καταφέρουν να περιορίσουν αισθητά το στρες τους κι επομένως να αυξήσουν τις πιθανότητες η εγκυμοσύνη τους να εξελιχθεί με απόλυτη επιτυχία».