Θέλοντας να προσελκύσει τις νεότερες γενιές των χρηστών και να τις «δέσει», προτού κάποια άλλη ανταγωνιστική εφαρμογή, τραβήξει το ενδιαφέρον των λιλιπούτειων χρηστών,  το Facebook παρουσίασε το Messenger Kids, μια ξεχωριστή δωρεάν εφαρμογή για παιδιά έως 13 ετών.
Πρόκειται για μία απλοποιημένη εκδοχή του κανονικού Messenger, στο οποίο θα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα ανταλλάσσουν μηνύματα κειμένου, βίντεο,  φωτογραφίες, θα μπορούν να κάνουν ατομικές ή ομαδικές συνομιλίες…και όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο μάτι του μπαμπά και της μαμάς, αφού η εφαρμογή ενσωματώνει τη δυνατότητα αυστηρού ελέγχου από τους γονείς των επαφών του παιδιού τους, καθώς και τα κατάλληλα «φίλτρα», ώστε τα παιδιά να μην εκτίθονται σε ακατάλληλο περιεχόμενο, που περιέχει βία, γυμνές εικόνες, σεξ κ.α.
Στο Messenger Kids φαίνεται ότι οι γονείς έχουν τον πλήρη έλεγχο αφού:
–  Κάθε φορά που το παιδί θα στέλνει μήνυμα σε άλλο παιδί άνω των 13 ετών, θα εμφανίζεται στην εφαρμογή Messenger του γονιού. 
–  Το παιδί δεν αποκτά λογαριασμό Facebook και η νέα εφαρμογή λειτουργεί ως επέκταση του Messenger λογαριασμού του γονιού.
–  Μόνο οι γονείς θα μπορούν να προσθέσουν, να αφαιρέσουν φίλους στις επαφές του παιδιού ακόμα και να διαγράψουν μηνύματα.
–  Είναι μια αυτόνομη εφαρμογή που όταν εγκατασταθεί στην συσκευή του παιδιού ελέγχεται από τον λογαριασμό του γονιού στο Facebook.
Επιπλέον, το Facebook διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν καθόλου διαφημίσεις ούτε προτροπές για αγορές μέσω του Messenger Kids. Τα στοιχεία του παιδιού (όνομα, περιεχόμενο μηνυμάτων του κ.α.) δεν θα αξιοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς και δεν θα μετακινεί αυτόματα τους χρήστες του Messenger Kids στο κανονικό Messenger ή στο Facebook, όταν περάσουν το όριο των 13 ετών.
Σε πρώτη φάση, η νέα εφαρμογή, θα είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ σε συσκευές της Apple με λειτουργικό σύστημα iOS και θα ακολουθήσουν οι συσκευές Android, καθώς και περισσότερες χώρες.  Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Facebook, χρειάστηκαν 18 μήνες για την ανάπτυξη της εφαρμογής, και η εταιρεία ήρθε σε επαφή με 1.200 γονείς, καθώς και ειδικούς σε θέματα online ασφαλείας και προστασίας ανηλίκων.
Το Facebook πιστεύει ότι η νέα εφαρμογή θα ενισχύσει τους δεσμούς του παιδιού με τους φίλους του αλλά και την οικογένειά του.  Το ζήτημα όμως είναι αν οι γονείς θα δείξουν τον ίδιο ενθουσιασμό και θα αγκαλιάσουν την ιδέα. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί γονείς είναι διστακτικοί με την ενασχόληση του παιδιού τους από τόσο μικρές ηλικίες με την τεχνολογία και ειδικότερα με τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έστω και υπό γονεϊκό έλεγχο.

Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι η επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τόσο μικρές ηλικίες μπορεί να «φρενάρει» την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.