Τα παιδιά πιστεύουν ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα – και εξοργίζονται όταν συναντούν εμπόδια και δυσκολίες.

Αν τα δάχτυλα του παιδιού σας μπερδευτούν όταν παίζει πιάνο, μπορεί να χτυπήσει με δύναμη τα πλήκτρα και να τα παρατήσει. Αν δεν είναι η στολή των αποκριών όπως τη θέλει, μπορεί να ξεσπάσει σε κλάματα και να μην θελήσει να τη φορέσει.  Τα παιδιά στην ηλικία των έξι με οκτώ αντιμετωπίζουν πάρα πολλές προκλήσεις στη ζωή τους – και ενθουσιάζονται που νιώθουν σαν μεγάλα παιδιά- και δεν είναι παράξενο που απελπίζονται όταν κάτι δεν είναι όπως το είχαν φανταστεί. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι δεν μπορούν να καταφέρουν τα πάντα και με το να προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τις προσδοκίες των άλλων γίνονται ψυχολογικά ράκη όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν.  Ίσως τώρα, σ’ αυτήν την ηλικία, είναι η κατάλληλη στιγμή για να το βοηθήσετε και να του μάθετε πώς να χειρίζεται τα πράγματα που δεν γίνονται όπως τα σχεδίασε. Στην πραγματικότητα, έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις απογοητεύσεις, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κίνητρα στην μετέπειτα ζωή τους. Επίσης όταν μεγαλώσουν κάνουν πιο πετυχημένους γάμους, έχουν καλύτερη σταδιοδρομία και είναι πιο υγιή από τους άλλους. Βεβαιώστε το παιδί σας ότι όλοι απελπίζονται μερικές φορές και θυμίστε του τη μέρα που κάψατε τα κουλουράκια για τον πάρτι της γιαγιάς.

Βοηθάει πολύ να αντιληφθείτε ότι οι αντιδράσεις αυτές του παιδιού σας μπορεί να υπηρετούν κάποιο σκοπό. Μερικά παιδιά πρέπει να περάσουν τη φάση του θυμού για να ανακτήσουν τον έλεγχο. Όταν οι προσπάθειες και οι ικανότητες του παιδιού σας αρχίζουν να καταρρέουν, δοκιμάστε μια από τις παρακάτω στρατηγικές για να το βοηθήσετε.

Βοηθήστε το να εντοπίσει το πρόβλημα

Είναι δύσκολο να βοηθήσετε το παιδί σας να λειτουργήσει όταν είναι απελπισμένο αν εστιάζετε σε λάθος θέμα. Μερικές φορές τα δάκριά που χύνει πάνω από τα κορδόνια του παπουτσιού του, μπορεί να σημαίνουν ότι είχε μια δύσκολη μέρα στο σχολείο.
Μιλήστε με το παιδί σας για το τι ακριβώς του συμβαίνει.  Μπορείτε να του πείτε: «Συνήθως δεν έχεις πρόβλημα με τα κορδόνια του παπουτσιού σου. Μήπως έγινε κάτι που σε στενοχώρησε ή σε θύμωσε;»

Βρείτε την διαχωριστική γραμμή

Παρατηρείστε το παιδί σας για να βρείτε πότε ξεπερνάει τη γραμμή μεταξύ της επιμονής και της απελπισίας. Την επόμενη φορά, προσπαθήστε να είσαστε ένα βήμα μπροστά για να του δείξετε πώς να χαμηλώσει τους τόνους. Για παράδειγμα, αν του αρέσει να λύνει τα παιχνίδια με τους λαβύρινθους, αλλά συνήθως πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση με το μολύβι του, μιλήστε του ήρεμα, αργά και με έμφαση ενώ σας παρακολουθεί: «Δεν βιάζομαι, διαφορετικά θα καταλήξω σε αδιέξοδο και θα εγκλωβιστώ». Μετά δώστε του πάλι το μολύβι και δώστε του οδηγίες. Τέλος, αφήστε το να μιλάει μόνο του όταν ασχολείται με τον λαβύρινθο.

Δώστε προσοχή στην απελπισία του και όχι στην έκρηξη θυμού

Αν το παιδί σας πετάει όλον το εξοπλισμό της ζωγραφικής από το τραπέζι όταν η ζωγραφιά του δεν είναι καλή, είναι πολύ δελεαστικό να του πάρετε τις μπογιές για μια μέρα. Αντί γι’αυτό όμως, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και θυμηθείτε ότι δεν προσπαθεί να κάνει το δύσκολο, αλλά παλεύει να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει μια τέλεια ζωγραφιά και μετά με καλό τρόπο θυμίστε του να τα μαζέψει όλα από το πάτωμα. Αν αυτά τα ξεσπάσματά του είναι συχνά, μιλήστε του για την ύπαρξη λιγότερο καταστροφικών τρόπων για να εκφράσει την στενοχώρια του, όπως να τρέξει λίγο στο σπίτι ή να λέει δυνατά και πολλές φορές «Μπορώ να τα καταφέρω».

Μάθετε πότε να κάνετε πίσω

Αν το παιδί σας δεν θέλει τη βοήθειά σας, μην το πιέζετε. Αν του δείχνετε ή αν του λέτε πώς να τα κάνει όλα σωστά – από τη συναρμολόγηση ενός παιχνιδιού μέχρι πώς να θέτει σε λειτουργία το DVD – το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεγαλώσετε την απελπισία του. Να είσαστε κοντά του, σιωπηλοί για να γνωρίζει το μικρό σας ότι θα είσαστε εκεί όταν σας χρειαστεί.

Μην χάνετε τον έλεγχο

Αν ενοχλείστε από την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού σας και δεν μπορείτε να ελέγξετε τα νεύρα σας, κάνετε ό,τι ακριβώς κάνει και το παιδί σας: υπερβάλετε. Με το να εξοργίζεστε θα κάνετε πιο δύσκολα τα πράγματα για το παιδί σας όσον αφορά τον έλεγχο των συναισθημάτων του και θα του μάθετε ότι ο θυμός είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίζει την απελπισία του. Πότε θα τελειώσουν αυτά τα ξεσπάσματα; Δεν μπορούμε να σας πούμε. Μερικά παιδιά του δημοτικού χειρίζονται καλύτερα την απογοήτευσή τους από κάποια άλλα. Να γνωρίζετε, ότι η ανάπτυξη αυτού του συναισθήματος θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις στη ζωή του.
Με την συνεργασία της κας Νέλλης Θεοδοσίου (ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος)