παιδί (6+)

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση | εφηβεία |

Τι πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε δίγλωσσα παιδιά

06/05/2018
Τι πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε δίγλωσσα παιδιά

Δίγλωσσα είναι τα παιδιά που είναι σε θέση να μιλούν εξίσου καλά δύο ή και περισσότερες γλώσσες. Η απόφασή σας στο να μεγαλώσετε ένα παιδί ως δίγλωσσο εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση και το πόσες γλώσσες χρησιμοποιείτε μέσα στο σπίτι.


Αν με το σύντροφό σας έχετε διαφορετική εθνικότητα ή απλά μιλάτε διαφορετικές γλώσσες, υπάρχουν δύο μοντέλα που μπορείτε να επιλέξετε κατά το μεγάλωμα του παιδιού.


  1. Ένα άτομο- μία γλώσσα. Για παράδειγμα, αν η δική σας μητρική είναι τα ελληνικά και ο σύντροφός σας μιλά ιταλικά, τότε καθένας θα μιλάει στο παιδί στη δική του μητρική γλώσσα. Αν το παιδί πηγαίνει σε αγγλόφωνο σχολείο, μπορεί να τα μάθει εκεί ή οπουδήποτε αλλού τα χρειάζεται. Είναι πολύ σημαντικό να μην ανταλλάσσετε γλώσσες με το σύντροφό σας ώστε το παιδί να μάθει όσο καλύτερα γίνεται τις γλώσσες ξεχωριστά με τον ανάλογο πλούτο λεξιλογίου. Επίσης, είναι μία ξεχωριστή διαδικασία ‘δεσίματος’ με τον κάθε γονιό. Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όλοι και τις δύο γλώσσες ώστε να μην νιώθει κάποιος παραγκωνισμένος ή ότι δεν καταλαβαίνει κάτι όταν γίνεται διάλογος.
  2. Η γλώσσα της μειονότητας. Για παράδειγμα, εσείς και ο σύντροφός σας μιλάτε την ίδια γλώσσα αλλά έχετε μετακομίσει σε άλλη χώρα και το παιδί πρέπει να μάθει και τις δύο. Η γλώσσα της μειονότητας είναι αυτή που μιλάτε στο σπίτι. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι το παιδί ίσως είναι κωφό και η γλώσσα μειονότητας είναι η νοηματική. Σε αυτήν την περίπτωση, το παιδί μπορεί να πηγαίνει σε αντίστοιχες κοινότητες για να νιώθει ότι ανήκει κάπου και είναι μέρος του κοινωνικού συνόλου.

Αν νιώθετε ότι πιέζεστε από το περιβάλλον για τη χρήση των δύο γλωσσών, δείτε γιατί πρέπει να το συνεχίσετε και ποια είναι τα οφέλη τόσο του παιδιού όσο και της υπόλοιπης οικογενείας.


  • Τα παιδιά έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο γιατί μαθαίνουν να συγκεντρώνονται, να έχουν πιο αναλυτική σκέψη και να κάνουν πολλά πράγματα μαζί. Τους δίνεται η δυνατότητα για περισσότερες επιλογές καριέρας και νιώθουν καλύτερα με την ταυτότητα, την αξία και το ανήκειν τους.
  • Όλη η οικογένεια μαθαίνει να συνδέεται καλύτερα, να ανακαλύπτει πράγματα για την κουλτούρα των χωρών της και να νιώθει ότι έχει γερές ‘ρίζες’.


Πρακτικές συμβουλές για το μεγάλωμα δίγλωσσων παιδιών


Παιχνίδι. Διαβάστε, διηγηθείτε ιστορίες και ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετάσχουν με δημιουργικότητα και αυτοσχέδιο ντύσιμο. Παίξτε παιχνίδια σε μία μόνο γλώσσα και χορέψτε με ήχους και τραγούδια της εκάστοτε χώρας. Η μουσική κάνει τη διαδικασία πιο χαρούμενη.


Δραστηριότητες κοινότητας. Αναζητήστε σχολεία ή κέντρα φροντίδας για παιδιά που να υποστηρίζουν τη διγλωσσία, οργανώστε ραντεβού για παιχνίδι με παιδιά που μιλούν την ίδια γλώσσα και επισκεφθείτε σπίτια ή ομάδες που μιλούν την ίδια γλώσσα και το συνδυάζουν με χορό, τραγούδι ή κάτι ανάλογο. Τα οπτικοακουστικά μέσα (βιβλία και CDs) κάνουν τη διαδικασία της μάθησης λίγο πιο ζωηρή.


Στο σπίτι. Μαγειρέψτε μαζί με το παιδί στο σπίτι ακολουθώντας μία τοπική συνταγή ώστε να αγαπήσει αυτήν την κουζίνα. Μείνετε στη δική σας γλώσσα για να έχει το παιδί μία σταθερότητα και ποτέ μην εγκαταλείπετε. Ακόμα κι αν το παιδί περνά μέρες που δεν θέλει να μιλήσει τη γλώσσα σας, αρκεί και μόνο να την ακούει.


Σχετικά Άρθρα

Τι να κάνω αν το παιδί μου είναι μικρό σε ηλικία και υπέρβαρο;
Το έξτρα βάρος θέτει το παιδί σε κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα. Κάποια παιδιά είναι πιο στρουμπουλά κα...
Είναι φυσιολογικό που το μεγάλο παιδί δεν βγάζει τις βοηθητικές ρόδες;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μόνη περίπτωση που εγείρει ανησυχίες είναι όταν βλέπετε ότι το παιδί έχει προβλήματα ισορροπίας και όταν δεν κ...
Οι διαφορές στην ανάπτυξη αγοριού και κοριτσιού
Αυτοί που γνωρίζουν καλά τις διαφορές των δύο φύλων είναι εκείνοι που έχουν ήδη και αγόρι και κορίτσι. Τα δύο φύλα αναπτύσσονται διαφορετικά...
Μήπως το παιδί σας βλέπει πολύ τηλεόραση;
Μπορεί η τηλεόραση να έχει αντικατασταθεί πλέον από τα tablets και όλα τα ηλεκτρονικά gadgets που τα παιδιά μας ξέρουν να χειρίζονται με επι...
Το παιδί μου είναι πολύ κοντό. Να ανησυχήσω;
To χαμηλό ανάστημα στα παιδιά υπολογίζεται πάντα ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και το μέγεθος του κεφαλιού. Ως γονιός, είναι λογικό να ανη...
Πώς καταλαβαίνετε ότι το παιδί δεν κοιμάται αρκετά
Ο ύπνος είναι απαραίτητος σε όλες τις ηλικίες. Κι ενώ πιστεύετε ότι μόνο οι ενήλικες δυσκολεύονται να κοιμηθούν και αντιμετωπίζουν προβλήματ...