To χαμηλό ανάστημα στα παιδιά υπολογίζεται πάντα ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και το μέγεθος του κεφαλιού. Ως γονιός, είναι λογικό να ανησυχείτε αλλά το ύψος του παιδιού δεν υποδηλώνει και απαραίτητα κάποιο πρόβλημα υγείας. Μπορεί να έχει κληρονομήσει το ύψος του πιο κοντού γονέα ή μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που αργεί να αναπτυχθεί.

Αν όμως ανησυχείτε και βλέπετε ότι έχει σταματήσει να αναπτύσσεται ή είναι πολύ μικροκαμωμένο σε σχέση με τους συνομήλικούς του, μπορείτε να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας. Τα θέματα υγείας που σχετίζονται με την ανάπτυξη και το ύψος του παιδιού είναι ο θυρεοειδής, η έλλειψη ορμόνης που συμβάλει στην ανάπτυξη, κάποιο είδος χρόνια αναιμίας ή κοιλιοκάκη.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο γιατρός; Το ύψος σχετίζεται άμεσα με τα γονίδια, επομένως ο γιατρός ζητάει εξονυχιστικό οικογενειακό ιστορικό αλλά και τα ύψη των γονιών, παππούδων, αδερφών και θείων. Αν υπάρχει στην οικογένεια κάποιος συγγενής με πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το ανάστημα, θα το λάβει σοβαρά υπόψιν του, γιατί είναι κάτι που κληρονομείται. Εξίσου σημαντική είναι η καταγραφή του ύψους και του βάρους του παιδιού καθ’όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του, ώστε να ελέγξει αν όλα είναι φυσιολογικά. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο.

Οι γιατροί κάνουν κάποιες εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες στα χέρια και τους καρπούς και άλλες εργαστηριακές που θεωρούν ότι είναι απαραίτητες. Αν υποπτευθεί ότι υπάρχει ορμονικό πρόβλημα, θα σας προτείνει έναν παιδίατρο- ενδοκρινολόγο που ειδικεύεται σε αυτά τα θέματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε ή να σκεφτείτε ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αν το παιδί τρέφεται σωστά και δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η ανάπτυξη είναι φυσιολογική. Ακόμα κι αν καθυστερήσει να αναπτυχθεί ή υπάρχει όντως ορμονική διαταραχή, οι γιατροί θα σας δώσουν τις ανάλογες κατευθυντήριες για να αντιμετωπίσετε εγκαίρως το πρόβλημα.