παιδί (6+)

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση | εφηβεία |

Μήπως το παιδί μου είναι πολύ αδύνατο;

06/06/2018
Μήπως το παιδί μου είναι πολύ αδύνατο;

Τα μωρά μεγαλώνουν πολύ κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών παίρνοντας γύρω στα 7 κιλά. Μεταξύ του 1ου και του 5ου έτους, παίρνουν περίπου 2 κιλά το χρόνο. Μετά η πρόσληψη βάρους ελαττώνεται με τα παιδιά να παίρνουν 1 κιλό το χρόνο μέχρι την εφηβεία. Το κέντρο όρεξης του εγκεφάλου ελέγχει το πόση τροφή θα επιλέξει κάθε παιδί για να ικανοποιήσει την πείνα του.


Δεν είναι λίγα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που θέλουν να τρώνε μόνο 2 ή 3 συγκεκριμένα φαγητά και οι γονείς δεν επιμένουν. Οι κίνδυνοι όμως πίσω από αυτήν τη διατροφή είναι πολλοί. Το παιδί δεν παίρνει τις απαραίτητες θερμίδες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να δώσει τα ‘καύσιμα’ που χρειάζεται το σώμα και το μυαλό. Έτσι αρρωσταίνουν πιο εύκολα, δεν έχουν ενέργεια και δεν συγκεντρώνονται στο σχολείο. Αν το παιδί, δε, είναι πολύ αδύνατο και έχει χαμηλή σωματική μάζα μπορεί να καθυστερήσει την εφηβεία. Αν το κορίτσι έχει φτάσει τα 15, ο δείκτης μάζας είναι κάτω από 15% και δεν έχει ακόμα περίοδο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.


Σε περίπτωση που το παιδί είναι πολύ αδύνατο και μεγαλώνει φυσιολογικά, δεν υπάρχει λόγος να παχύνει. Αν όμως παρουσιάζει προβλήματα, μπορείτε να συμβάλετε στο να αποκτήσει καλύτερες διατροφικές συνήθειες με τους παρακάτω τρόπους.


Μην τσακώνεστε για το φαγητό. Η δουλειά του γονέα είναι να παρέχει πληθώρα επιλογών στο φαγητό. Αλλά μόνο το παιδί είναι σε θέση να επιλέξει τι θα βάλει στο στόμα του.


Περιορίστε το πρόχειρο φαγητό. Φαΐ να ναι κι ό,τι να ναι; Κι όμως κάνετε λάθος. Αν θέλετε να παχύνει και του δίνετε τηγανιτές πατάτες και σοκολάτες, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αποκτήσει διαβήτη και υψηλό αιματοκρίτη. Ξεκινήστε να το μειώνετε ή με το να το σερβίρετε ως μικρό συνοδευτικό επιλέγοντας κυρίως προϊόντα ολικής άλεσης.


Δώστε στο παιδί θρεπτικά φαγητά με πολλές θερμίδες. Τέτοια παραδείγματα είναι το βούτυρο, τυρί, ζυμαρικά, κρέας και βελουτέ σούπες.


Φάτε όλοι μαζί. Ακόμα κι αν δεν φάει πολύ, θα μάθει να συνδέει το δείπνο ή το μεσημεριανό με οικογενειακές στιγμές και ίσως ξεκινήσει να απολαμβάνει περισσότερο τη διαδικασία.


Κόψτε τα πολλά υγρά. Δώστε στο παιδί μόνο νερό ή γάλα και ξεχάστε τα σοκολατούχα ροφήματα ή τους χυμούς με συντηρητικά. Έτσι 'φουσκώνει' και δεν παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.


Μιλήστε στον ειδικό. Αν βλέπετε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ή απλά ανησυχείτε, μοιραστείτε τις ανησυχίες και αφήστε τον να σας καθοδηγήσει με χρήσιμες συμβουλές.


Σχετικά Άρθρα

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί τρώει πολύ αλάτι
Το περισσότερο αλάτι προέρχεται από τροφές όπως η πίτσα, τα χάμπουργκερ, το ψωμί, τα έτοιμα σνακ και τις μακαρονάδες με σάλτσα. Φυσικά και τ...
Δέκα βασικές οδηγίες για να μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε σωστά
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γονείς μπορεί να χρειαστούν κάποια βοήθεια για να κατανοήσουν τι σημαίνει "τρώω υγιεινά". Τα καλά νέα είναι ότι ...
Η σωστή διατροφή για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις!
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των μαθητών, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όσο και στις τελικές εξετάσεις. Γι...
Τα παιδιά που μένουν πολλές ώρες μόνα στο σπίτι κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκα
Σύμφωνα με μελέτη της  Παιδιατρικής Κλινικής του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, τα παιδιά που μένουν πολλές ώρες στο σπίτι μόνα παχαίν...