Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η άποψη ότι τα λιπαρά είναι ανθυγιεινά και «παχαίνουν» και γι’ αυτό πρέπει να απουσιάζουν από το καθημερινό διαιτολόγιο. Όμως, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη τα λιπαρά, γιατί είναι δομικά συστατικά των κυττάρων μας, βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, και Ε, είναι πηγή ενέργειας και συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, σε διαδικασίες ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος και της χοληστερίνης. Στη διατροφή τα λιπαρά πρέπει να αποτελούν το 30-35% του συνόλου των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Όλα τα λιπαρά, όμως, δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία. Προέρχονται από δύο πηγές: τα λιπαρά φυτικής προέλευσης (ελαιόλαδο, μαργαρίνες κλπ), τα οποία είναι πηγή ακόρεστων «καλών» λιπαρών. τα λιπαρά ζωικής προέλευσης (αγελαδινό βούτυρο, κόκκινο κρέας κλπ) περιέχουν κυρίως κορεσμένα «κακά» λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε στη διατροφή μας να επιλέγουμε τα «καλά» λιπαρά και να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα λεγόμενα «κακά» λιπαρά. Γι’ αυτό: προτιμήστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο για τις σαλάτες σας ή τις σάλτσες Καταναλώστε ψάρια (και ειδικά τα λιπαρά ψάρια, όπως τόνος, σαρδέλα, σκουμπρί κλπ) 2 φορές την εβδομάδα Προτιμήστε ΒΙΤΑΜ στο πρωινό σας Φτιάξτε υγιεινότερα σνακ, επιδόρπια και φαγητά με ΒΙΤΑΜ τύπου soft. Γιατί να αντικαταστήσετε τα ζωικής προέλευσης λιπαρά με ΒΙΤΑΜ: Αποτελεί καλή πηγή απαραίτητων ω-λιπαρών Είναι ελεύθερο από trans λιπαρά Είναι πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε Έχει ισορροπημένη σύνθεση, με περισσότερα «καλά» λιπαρά σε σχέση με τα ζωικά λιπαρά και παράλληλα λιγότερες θερμίδες Χάρη στην ευρεία χρήση τoυ, το ΒΙΤΑΜ διευκολύνει την καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών που χρειαζόμαστε. π.χ. στο ψωμί για πρωινό, στο τοστ για κολατσιό κλπ.
Η σημασία των καλών λιπαρών στην υγεία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διατροφικές διαταραχές: Ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια Η νευρική ανορεξία και η βουλιμία αποτελούν τις δύο συνηθέστερες σοβαρές διαταραχές διατροφής στους εφήβους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διατροφή: Οι στρατηγικές που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς Η προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία είναι μια σημαντική περίοδος για την καθιέρωση υγιεινών διατροφικών προτύπων. Γι' αυτό είναι... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νεανικός καρκίνος: Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τη σύνδεση με την ανθυγιεινή διατροφή Καθώς ο καρκίνος πρώιμης έναρξης αυξάνεται ανησυχητικά, οι επιστήμονες φέρνουν νέα ευρήματα στο φως για τη σχέση της νόσου... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έφηβοι: Το fast food βλάπτει τη μνήμη τους Δείτε πώς η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού επηρεάζει τον εγκέφαλο των εφήβων. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
5 τροφές πλούσιες σε σίδηρο για να επιλέξετε στην εγκυμοσύνη Η πρόσληψη επαρκούς σιδήρου στην εγκυμοσύνη είναι σημαντική. Σε ποιες τροφές τον βρίσκουμε; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μωρό: 6 θρεπτικές τροφές για την έναρξη της συμπληρωματικής σίτισης Πρακτικές, ασφαλείς και γεμάτες θρεπτικά συστατικά, οι πολτοποιημένες τροφές αποτελούν μια ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε τη συμπληρωματική σίτιση... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παιδιά: Η τροφή που τα βοηθά να ψηλώσουν Μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά και να διατηρήσουν... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διατροφή: 2+1 tips για μυαλό… ξυράφι! Δείτε πώς θα διώξετε το στρες και θα τονώστε τον εγκέφαλο του παιδιού μέσα από τη διατροφή. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βάζοντας υγιή όρια στη σχέση του παιδιού με τη… ζάχαρη Πώς θα αντισταθούν τα παιδιά στη ζάχαρη; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ