Οι Έλληνες αγκαλιάζουν την ανακύκλωση και ψηφίζουν οικουμενικά «ΝΑΙ». Το 96% των πολιτών θεωρεί την ανακύκλωση σημαντική (το 69% πολύ σημαντική), το 73% απαντά πως η ανακύκλωση έχει μεγάλη προτεραιότητα στην καθημερινότητά του, ενώ το 88% δηλώνει πως πραγματοποιείται ανακύκλωση στο νοικοκυριό του. Αυτά είναι τα ποσοστά έρευνας από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
Με τα παιδιά όμως; Τι γίνεται εκεί;
Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά ορίζουν την ανακύκλωση, οι αντιλήψεις τους τόσο για τη διαδικασία της ανακύκλωσης όσο και για τα είδη των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν, τι σκέφτονται για το όφελος της ανακύκλωσης καθώς και ο βαθμός πρακτικής της ανακύκλωσης στο σχολείο και το σπίτι είναι ελλιπής. Επίσης η πρακτική ανακύκλωσης είναι πολύ φτωχή στο σχολείο, και σχεδόν ανύπαρκτη στο σπίτι ασχέτως έρευνας και βάση πραγματικότητας.
Ποιος είναι ο καταλληλότερος για να μας βοηθήσει στην διαμόρφωση του περιβαλλοντικού ήθους του παιδιού μας;
H ΑΒ Βασιλόπουλος, σχεδόν ογδόντα χρόνια πια, επιλέγει μια συνειδητά υπεύθυνη στάση σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της. Με ενεργά προγράμματα και κοινωνικές δράσεις σκορπά το μήνυμα της ανθρώπινης προσφοράς μέσα και έξω από τα καταστήματα. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σταθερό πυλώνα των ενεργειών της και με τη φετινή της καμπάνια #allazoumesinithies επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει αλλά και να ενεργοποιήσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε μία διαδρομή προσφοράς και μέριμνας για τον πλανήτη μας που δεν έχει τέλος. Ο μόνος τρόπος είναι η εκπαίδευση και η συνήθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία στοχεύει στην εκπαίδευση των νέων γύρω από ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, εφόσον μπορεί να κάνει τη διαφορά για έναν πιο πράσινο πλανήτη. Μέσα από ένα σύγχρονο Κέντρο Ανακύκλωσης & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που τα επόμενα δύο χρόνια θα γυρίσει όλη τη χώρα, η ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με την ΤΕΧΑΝ θα εκπαιδεύσει μικρούς μαθητές σχετικά με την ανακύκλωση και τα οφέλη της, ταξιδεύοντας το μήνυμα ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα με ένα… λεωφορείο!
Ένα brand, που αναγνωρίζει την υπευθυνότητα του καταναλωτή από το ράφι μέχρι τον μπλε κάδο, φέτος έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο του «εκπαιδευτή» και με οδηγό ένα πρωτοποριακό διώροφο λεωφορείο, που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, υπόσχεται να μας μάθει τον κύκλο ζωής μιας συσκευασίας σε δύο επίπεδα!

Στο πρώτο επίπεδο του λεωφορείου, σε έναν «πράσινο» χώρο, πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υπόσχονται να μάθουν τα παιδιά μας με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο ότι αφορά την Ανακύκλωση. Με το «Αυτόματο Μηχάνημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Μεταλλικών & Πλαστικών Συσκευασιών» που βρίσκεται στην είσοδο δείχνει την διαδρομή που ακολουθεί ένα υλικό ώστε να ανακυκλωθεί. Με αυτόν τον φαντασμαγορικό τρόπο οι μαθητές μαθαίνουν με τις οδηγίες μιας εξειδικευμένης ομάδας παιδαγωγών πρακτικά θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Στο δεύτερο επίπεδο του λεωφορείου, γίνεται η θεωρητική περιβαλλοντική εκπαίδευση! Με ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό τα παιδιά εμπεδώνουν βασικές αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωση.
Όσοι θέλετε να «ταξιδέψετε» με το πράσινο διώροφο λεωφορείο σας ανακοινώνουμε πως το ταξίδι έχει ήδη ξεκινήσει! Εκατοντάδες μικροί ανακυκλωτές έχουν ήδη μάθει τα ανακυκλώσιμα υλικά, έξυπνα τρικ για να ανακυκλώνουν στην καθημερινότητά τους και πάνω από όλα την πραγματική σημασία της ανακύκλωσης.
Ο ΑΒ άλλωστε με τις πλούσιες κοινωνικές του δράσεις για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες έχει αποδείξει εμπράκτως πως η αγάπη και η εξυπηρέτηση του κόσμου δεν είναι μόνο τιμή αλλά και ευθύνη. Με αυτό το δραστικό βήμα προσβλέπει σε ένα σύγχρονο και ομορφότερο μέλλον για τον πλανήτη και τον κόσμο, που χτίζουμε για τα παιδιά μας, ο οποίος δεν σταματάει στο ταμείο αλλά μπαίνει και μέσα στο σπίτι μας.
Μη χάσετε τη στάση του πράσινου Λεωφορείου στο Δήμο Καλλιθέας! Από τις 28/05 έως τη 1/6 θα το βρείτε στο ΚΠΙΣΝ ενώ από τις 4/6 έως τις 8/6 θα είναι σταθμευμένο στην πλατεία Κύπρου.