Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι εννοούμε με το ‘δεν αγαπά’. Υπάρχουν παιδιά που προτιμούν συγκεκριμένα είδη διαβάσματος ή αγαπούν μόνο τα εξωσχολικά. Μία άλλη περίπτωση είναι τα κόμικς, που σύμφωνα με κάποιους γονείς δεν ανήκουν στην κατηγορία διάβασμα. Στα πρώτα σχολικά χρόνια, όλα μετρούν ως διάβασμα, ακόμα και το πίσω μέρος της συσκευασίας των δημητριακών. Επίσης, κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάγνωσης κι ενώ άλλα ξεκινούν πριν καν φτάσουν στο δημοτικό, κάποια παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Εφόσον θέλει να διαβάζει ο,τιδήποτε, δεν ανήκει στα παιδιά που δεν αγαπούν το διάβασμα. Σε περίπτωση όμως που δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον, θα πρέπει να μιλήσετε με το δάσκαλό του για να δείτε αν συμβαίνει το ίδιο και στο σχολείο. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά επιλέγουν άλλες ασχολίες στο σπίτι γιατί τις θεωρούν πιο ενδιαφέρουσες και ευχάριστες.

Αν είναι έτσι, περιορίστε την τηλεόραση, το χρόνο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του υπολογιστή και περάστε περισσότερο χρόνο μαζί διαβάζοντας. Αν δεν διαβάζει ούτε στο σχολείο, μπορεί να προσπαθεί πολύ και να μην τα καταφέρνει. Ίσως να μην είναι ακόμα έτοιμο για αυτό το επίπεδο διαβάσματος και να χρειάζεται απλούστερα αναγνώσματα. Αν δείτε ότι δυσκολεύεται και στα πιο εύκολα βιβλία, συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατί μπορεί να αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες.