Ξεκινήστε με την ιδέα ότι τα γεύματα είναι μία ευχάριστη ώρα και οι καλοί τρόποι κάνουν τη διαδικασία ακόμα πιο ευχάριστη. Μιλήστε με το παιδί που πηγαίνει σχολείο για τη σημασία των καλών τρόπων και ενθαρρύνετέ το να είναι ευγενικό.

Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες και δώστε χρόνο μέχρι να γίνει συνήθεια. Τώρα το παιδί είναι σε ηλικία να καταλάβει τα βασικά σημεία. Πρέπει να ξέρει ότι πλένουμε τα χέρια μας πριν το γεύμα και αφήνουμε πίσω τα βιβλία και τα παιχνίδια. Μαθαίνει να λέει ευχαριστώ και παρακαλώ, να κάθεται καλά και να πηγαίνει τα πιάτα στο νεροχύτη. Τα μικρά πράγματα που μπορείτε να του διδάξετε είναι: να περιμένει να σερβιριστούν όλοι πριν ξεκινήσει να τρώει, να σκουπίζει το στόμα με την πετσέτα του, να κάνει θετικά σχόλια για τη μαγειρική του άλλου, να μην ρουφάει, να τρώει μικρές μπουκιές και να χρησιμοποιεί μαχαίρι και πιρούνι.

Δείξτε του πώς γίνεται θέτοντας το καλό παράδειγμα με το να λέτε ευχαριστώ και παρακαλώ και μην τσακώνεστε ενώ τρώτε. Μην μιλάτε στο τηλέφωνο και κάντε ευχάριστες συζητήσεις. Ο σεβασμός στους άλλους είναι πολύ σημαντικό και όταν τρώμε. Επιβραβεύστε το παιδί όταν φέρεται καλά στο σπίτι, αλλά μην το παρακάνετε γιατί έτσι θα νιώθει ότι είναι το κέντρο της προσοχής. Αν δεν φέρεται καλά, πείτε του ότι δεν θα πάρει δεύτερη μερίδα αν δεν πει παρακαλώ.

Όταν θέλει να φύγει, πρέπει να ρωτάει αν είναι εντάξει. Διαφορετικά δεν θα μπορεί να επιστρέψει για να τελειώσει το φαγητό του. Εξάλλου κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες και εσείς αποφασίζετε για τι είναι επιτρεπτό και τι όχι στο τραπέζι. Όταν εξοικειωθεί στο σπίτι, είναι σε θέση να έχει καλούς τρόπους και σε εξωτερικούς χώρους.