Ας είμαστε ειλικρινείς. Ενήλικες και παιδιά περνούν πολύ χρόνο σε καθημερινή βάση ασχολούμενοι με τα social media. Οι στατιστικές εξάλλου το αποδεικνύουν: το 92% των εφήβων είναι μέσα στο Διαδίκτυο κάθε μέρα (έως και 9 ώρες) ενώ περισσότερα από 4/4 έχουν πρόσβαση μέσω κινητού. Το 24% των εφήβων λένε ότι είναι μέσα διαρκώς και το 71% χρησιμοποιεί περισσότερο από έναν ιστότοπο κοινωνικών μέσων. Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε τα παιδιά μας να περνούν περισσότερο χρόνο σε σωματικές δραστηριότητες και στην επικοινωνία και λιγότερο μέσα στα social media.

  1. Γίνετε εσείς το πρότυπο με ένα καθημερινό ισορροπημένο πρόγραμμα. Τα παιδιά σας παρακολουθούν συνέχεια και αν η εικόνα που έχουν για εσάς είναι να είστε μονίμως καλωδιωμένοι, μην περιμένετε να λειτουργήσουν με διαφορετικό τρόπο. Εσείς είστε εξάλλου το πρότυπό τους.
  2. Φορτίστε το κινητό τους εκτός του δωματίου τους. Έτσι δεν θα ξενυχτούν παίζοντας στο κινητό. Η αϋπνία στην εφηβεία είναι ήδη ένα μεγάλο πρόβλημα.
  3. Θέστε ένα όριο στις ώρες χρήσης του Ίντερνετ. Όσο και αν θυμώσουν ή αντισταθούν, παραμείνετε ψύχραιμοι και μην κάνετε πίσω. Μην ξεχνάτε ότι είστε οι γονείς και όχι οι φίλοι του παιδιού σας. Και μην νιώθετε μόνοι. Το 55% των γονιών χρειάζεται να περιορίσει το χρόνο για να μην οδηγηθούν τα παιδιά στον εθισμό.
  4. Πάρτε τους κωδικούς ώστε να μπορείτε να έχετε εικόνα του τι γίνεται σε εφαρμογές όπως το Facebook. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 48% των γονιών γνωρίζει τους κωδικούς του email των παιδιών και το 43% του κινητού τηλεφώνου.
  5. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι η πρόσβαση είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα. Το 35% των κηδεμόνων γνωρίζει τον κωδικό σε τουλάχιστον μία εφαρμογή για social media.