Αν και κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι απλά μία νευρική συνήθεια, όπως είναι το να τρως τα νύχια σου και να τρίζεις τα δόντια σου, το σκάλισμα της μύτης δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Όταν το κάνουν τα παιδιά, σημαίνει ότι έχουν κάτι που δεν το νιώθουν φυσιολογικό. Οι αλλεργίες είναι ένα κοινό αίτιο, επειδή η μεγάλη ροή φλέγματος τους δίνει το αίσθημα ότι είναι μονίμως ‘μπουκωμένοι’. Οι αλλαγές στον κλιματισμό μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρόβλημα.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς

Ο βασικός λόγος που πρέπει να ασχοληθείτε με αυτήν τη συνήθεια είναι ο κίνδυνος των μικροβίων. Τα μικρόβια στα δάχτυλα μπορούν να οδηγήσουν σε δερματικές μολύνσεις στο εσωτερικό της μύτης και έτσι προκαλείται κρύωμα ή γρίπη. Μέχρι να το κόψει, δείξτε τουλάχιστον ότι πρέπει να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο και όχι το δάχτυλό του.

Μιλήστε του για τις αλλεργίες

Μπορεί να προκαλούνται από τη σκόνη, από τα ζώα ή από γύρη, οπότε είναι καλό να επισκεφθείτε το γιατρό για να εντοπίσετε αν όντως υπάρχει πρόβλημα. Φροντίστε να ενυδατώνεται πάντα, ειδικά αν μένετε σε ξηρό κλίμα ή αν βλέπετε ότι ο κλιματισμός προκαλεί τις αλλεργίες. Πρέπει να πίνει πολλά υγρά και να χρησιμοποιεί ρινικό σπρέι.

Ενθαρρύνετέ το να πλένει συχνά τα χέρια του

Είναι σημαντικό να το κάνει πριν και μετά το φαγητό, μετά τη χρήση τουαλέτας και όταν επιστρέφει σπίτι. Επίσης πρέπει να κόβει τα νύχια του για να μην συγκεντρώνει μικρόβια και τραυματίζει τη μύτη του.

Επιτρέψτε του τη συνήθεια του να σκαλίζει τη μύτη του, αλλά εξηγήστε του ότι πρέπει να το κάνει ιδιωτικά γιατί είναι κάτι που ενοχλεί τους άλλους ανθρώπους και δεν είναι ευγενικό.

Μην το κάνετε συνέχεια θέμα. Έτσι θα καταφέρετε να κάνετε το παιδί να νιώσει ενοχές και ντροπή. Αγνοήστε το θέμα και απλά φροντίστε να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής. Σιγά σιγά θα βγει από αυτήν τη συνήθεια από μόνο του.