παιδί (6+)

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση | εφηβεία |

Πώς να ενθαρρύνετε το καλό διάβασμα μαθημάτων

14/09/2018
Πώς να ενθαρρύνετε το καλό διάβασμα μαθημάτων

Το διάβασμα στο σπίτι δεν είναι απλά μία ευκαιρία για το παιδί να μάθει αλλά είναι και ένας τρόπος για εσάς να γίνετε μέρος της εκπαίδευσής του. Αν το παιδί ξεκινήσει σωστά από την πρώτη  δημοτικού, θα ξέρει πώς να διαβάσει σωστά και όταν δυσκολέψουν τα πράγματα αργότερα.


  1. Μιλήστε με τη δασκάλα στην αρχή της χρονιάς. Πάρτε συμβουλές για το πόσες ώρες πρέπει να διαβάζει ένα παιδί στο σπίτι αλλά και ποιο είναι το σύστημα βαθμολόγησής της. Αν βάζει τεστ, και αν ελέγχει γενικά τα επίπεδα ικανοτήτων κάθε παιδιού.
  2. Ρυθμίστε μία σταθερή ώρα για διάβασμα. Κάποια παιδιά συγκεντρώνονται καλύτερα αμέσως μετά το σχολείο ενώ άλλα προτιμούν να φάνε ή να ξεκουραστούν πρώτα. Ακολουθήστε τους ρυθμούς του παιδιού.
  3. Δώστε στο παιδί ένα χώρο για διάβασμα. Ένα γραφείο ή τραπέζι είναι η σημαντική αρχή. Προμηθευτείτε μία αρκετά άνετη καρέκλα που να ρυθμίζεται στο ύψος του. Αν υπάρχει μεγαλύτερος χώρος, διακοσμήστε το ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού.
  4. Αγοράστε τις πρώτες ύλες, όπως μολύβια, χάρακες, στυλό, γόμες, χαρτί, τετράδια κ.ά.
  5. Αφήστε στην άκρη το κινητό και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Μην μιλάτε στο τηλέφωνο την ώρα που διαβάζει το παιδί και δώστε του την απαραίτητη ησυχία. Γενικά όμως ρωτήστε το γιατί μπορεί να συγκεντρώνεται καλύτερα με τη μουσική χαμηλά ή με άλλους ανθρώπους στο δωμάτιο.
  6. Ελέγξτε μαζί τις εργασίες του. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί κατανοεί τις οδηγίες και βοηθήστε το με ερωτήσεις για την ημερομηνία παράδοσης και την έκταση της εργασίας.
  7. Βοηθήστε το αν χρειάζεται. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε μόνο όταν προκύπτει νέο υλικό. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε να δείτε τι έχει κάνει στο τέλος από ενδιαφέρον.
  8. Επιβραβεύστε το για την καλή δουλειά. Να είστε πάντα συγκεκριμένη στα κομπλιμέντα που του κάνετε ώστε να τονωθεί η αυτοπεποίθησή του και για να νιώσει ότι ενδιαφέρεστε.
  9. Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν το παιδί σας βλέπει να διαβάζετε, να γράφετε, ακόμα και να σημειώνετε, θα θέλει να ακολουθήσει το δικό σας παράδειγμα.

Σχετικά Άρθρα

Έξυπνο ναι, αλλά γιατί δεν αποδίδει στο σχολείο;
Το παιδάκι σας χαρακτηρίζεται από συγγενείς, φίλους και γνωστούς – ακόμη και από την δασκάλα του- «πανέξυπνο». Γιατί, όμως αυτό το χάρισμά τ...
To παιδί μου αρνείται να κάνει τα μαθήματά του
Αυτό το πρόβλημα είναι διαχρονικό και απασχολεί πολύ συχνά τους γονείς εδώ και κάποιες δεκαετίες. Το παιδί δεν έχει υψηλούς βαθμούς ή δεν το...
Βοηθήστε το παιδί να διαβάσει χωρίς να επέμβετε
Δεν σας αρέσει να βλέπετε το παιδί σας να δυσκολεύεται με ένα πρόβλημα μαθηματικών ή να κάνει απανωτά λάθη στη γραμματική, αλλά είναι σημαντ...
Πώς θα κάνετε το διάβασμα των βιβλίων πιο ευχάριστο
Κάντε ένα πάρτι ανταλλαγής βιβλίων. Προσκαλέστε τους φίλους των παιδιών σας σπίτι και ζητήστε τους (ή από τους γονείς τους) να φέρουν 5 βιβλ...
Είναι φυσιολογικό που το παιδί μου δεν αγαπά το διάβασμα;
Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι εννοούμε με το ‘δεν αγαπά’. Υπάρχουν παιδιά που προτιμούν συγκεκριμένα είδη διαβάσματος ή αγαπούν μόνο τα εξωσχολι...
Bill Gates: Η φωτογραφία που τον συγκίνησε το 2017
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Bill Gates μοιράζεται ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το 2017To 2017 ήταν ένα δύσκολο έτος:Οι τυφώνες άφησαν έ...