παιδί (6+)

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση | εφηβεία |

Είσαι χαρούμενος έφηβος; Θα γίνεις επιτυχημένος ενήλικος

14/01/2013
Από: Ζαχαρία Πηνελόπη |  σχολιάστε
Είσαι χαρούμενος έφηβος; Θα γίνεις επιτυχημένος ενήλικος
Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, οι νέοι που δηλώνουν ευτυχισμένοι είναι πιθανότερο στη μετέπειτα ζωή τους να έχουν επιτυχημένη καριέρα. 

Όλοι μας ενδόμυχα θα ποθούσαμε να ζήσουμε μια ζωή με ανέσεις, χωρίς το καθημερινό άγχος για τον οικονομικό προγραμματισμό προκειμένου τα έξοδα να μην ξεπερνούν τα έσοδα. Αν, μάλιστα, αυτό συνοδευόταν από συναισθηματική ισορροπία, τότε είναι βέβαιο ότι ο παράδεισος θα ήταν εδώ κι εμείς θα ήμασταν οι κάτοικοί του.

Τώρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο ίσως και να είναι εφικτό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), η ευτυχία στην εφηβεία αποτελεί προάγγελο υψηλού εισοδήματος στο μέλλον.

Δύο επιστημονικές ομάδες, μία από το Πανεπιστήμιο Γουόργουικ και μία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, συμπεριέλαβαν στην κοινή τους μελέτη στοιχεία που συγκέντρωσαν από 10.000 νεαρά άτομα.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι τα θετικά συναισθήματα σε ηλικία 16-18 ετών και το αίσθημα ικανοποίησης σε ηλικία 22 ετών αποτελούσαν σημαντικό προγνωστικό δείκτη υψηλού εισοδήματος σε ηλικία 29 ετών. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νεανική ευτυχία είναι καθοριστική για το μέλλον των παιδιών, αφού αυξάνει τις πιθανότητες για:

  • απόκτηση αξιόλογου πανεπιστημιακού πτυχίου
  • πρόσληψη σε καλή δουλειά
  • ταχύτερη προαγωγή
  • περισσότερη αισιοδοξία
  • κοινωνικότητα
  • λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. 

Μάλιστα, τονίζουν ότι οι νέοι που δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους βγάζουν αργότερα περίπου 30% λιγότερα χρήματα από το μέσο όρο, ενώ οι πιο χαρούμενοι περίπου 10% περισσότερα. 

Όπως εξηγεί ο δρ. Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πιστεύουμε ότι τα άτομα με θετικό πνεύμα είναι ευρέως αποδεκτά και έχουν περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανέρχονται πιο εύκολα στην επαγγελματική ιεραρχία, και κατά συνέπεια να έχουν υψηλότερα εισοδήματα. 

Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Ότι η συναισθηματική ισορροπία, η οποία βέβαια συνεπάγεται συνετές αποφάσεις και σωστές επιλογές, αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα ευτυχίας. Και η εξασφάλισή της καθορίζεται ουσιαστικά από τους γονείς και τον τρόπο που τελικά ανατρέφουν τα παιδιά τους. Σε συνδυασμό με ένα κράτος πρόνοιας, στο οποίο θα επικρατούσαν η ευνομία και η ευημερία, η οικονομική ανάπτυξη θα ήταν καθολικό επίτευγμα.

 


Σχετικά Άρθρα

Μήπως το σχολικό κουδούνι χτυπάει πολύ νωρίς για τα παιδιά;
Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics», υποστηρίζει ότι το να ...
Πως να βοηθήσουμε το παιδί μας να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες
Τα παιδιά πιστεύουν ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα - και εξοργίζονται όταν συναντούν εμπόδια και δυσκολίες.Αν τα δάχτυλα του παιδιο...
Έρευνα: Ποια παιδιά είναι πιθανότερο να αρχίσουν το κάπνισμα και το αλκοόλ πριν την εφηβεία;
Τα παιδιά που έχουν χάσει κάποιον από τους γονείς τους εξαιτίας θανάτου ή διαζυγίου, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αρχίσουν την κατανάλ...
7 απλοί τρόποι για να μεγαλώσετε ευγενικά παιδιά
Ως γονείς έχουμε την ευτυχία να μεγαλώνουμε παιδιά, αλλά παράλληλα το προνόμιο και την αποστολή να μεγαλώνουμε τους μελλοντικούς καλούς ανθρ...
Γιατί οι έφηβοι δίνουν τόση σημασία στα χρήματα;
Ο 11χρονος γιος σας δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγάλει έξω τα σκουπίδια, εκτός αν του δώσετε λεφτά; Ή μήπως η 13χρονη κόρη σας ζητάει έξτ...
Γιατί τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα αγόρια;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cerebral Cortex», ο γυναικείος εγκέφαλος αναπτύσσεται ταχύτερα απ...