Το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να ρίξει το φταίξιμο σε όλους τους άλλους. Αν πάρει κακό βαθμό στο σχολείο, θα κατηγορήσει το συμμαθητή ή φίλο που του μιλούσε και δεν τον άφηνε να συγκεντρωθεί. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αποφύγεις τις αρνητικές συνέπειες και τη δυσαρέσκεια που προκαλείς στους γονείς σου. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να μάθει να αναλαμβάνει την ευθύνη χωρίς να νιώθει ενοχικά ή άσχημα.

Ενώστε τις τελείες. Βοηθήστε το παιδί να κάνει τη σύνδεση μεταξύ του τι κάνει και τι συμβαίνει μέσα από πραγματικά γεγονότα. Πείτε του για παράδειγμα: ‘πήρες Α στην ορθογραφία, γιατί διάβασες’ ή αφού βούτηξες στις λάσπες, τα παπούτσια σου λερώθηκαν’. Μπορείτε να ρωτήσετε το ίδιο να σας πει γεγονότα με συνέπειες, ακόμα κι αν ακούγονται ανόητα στην αρχή.

Κάντε την ειλικρίνεια εύκολη. Αν θέλετε να έρχεται το παιδί σε εσάς λέγοντας την αλήθεια, διατηρήστε την ψυχραιμία σας αν δεν σας αρέσει αυτό που ακούτε. Έτσι γίνεται πιο εύκολο για το παιδί να είναι ειλικρινές. Πείτε του ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι το σημαντικότερο είναι να λέει την αλήθεια, να μαθαίνει κάτι από μία κατάσταση και να επανορθώνει. Έπειτα, συζητήστε για το πώς θα μπορούσε να το χειριστεί αλλιώς και τι μπορεί να κάνει τώρα που έγινε το λάθος.

Μείνετε στους κανόνες. Όσο χαριτωμένο και να είναι το παιδί σας, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι υπάρχουν κανόνες και συνέπειες. Έτσι μαθαίνει ότι δεν θα την γλιτώνει πάντα και θα ξέρει ποιες είναι οι σωστές πράξεις και τα λόγια απέναντι στους ανθρώπους.

Παρακολουθήστε την πρόοδό του. Είναι σημαντικό να βλέπετε την εξέλιξη της συμπεριφοράς του παιδιού και να του λέτε μπράβο όταν κάνει κάτι ή φέρεται σωστά στους άλλους. Κάθε παιδί περνάει από διάφορες φάσεις. Αν βλέπετε ότι δυσκολεύεται πολύ να αναλάβει την ευθύνη παρόλα αυτά, μιλήστε μαζί του ώστε να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος.