Μπορεί να λατρεύετε το παιδί σας και να μην θέλετε να του αρνείστε πράγματα, αλλά αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί που φέρεται σωστά στους άλλους και έχει τρόπους, πρέπει να θέσετε μερικούς κανόνες. Ξεκινήστε με τα απλά και ξεκάθαρα όρια. Αντί να πείτε στο παιδί ότι μπορεί να φάει μπισκότα, του επιτρέπεται να φάει ακόμα και 20. Αντ’αυτού, μπορείτε να του πείτε ότι μπορεί να φάει ένα μπισκότο, αλλά όχι άλλο.

Είναι πολύ σημαντικό να μένετε σε αυτό που του λέτε και να μην υποκύπτετε ‘μόνο για αυτή τη φορά’. Και φυσικά, εξίσου σημαντικό είναι να μην υποχωρείτε στις ικεσίες του παιδιού. Σε περίπτωση όμως που δεν είστε σίγουρη για το αν πρέπει να του δώσετε αυτό που θέλει, ζητήστε του να σας εξηγήσει γιατί το θέλει και να σας δώσει επιχειρήματα.

Δείξτε στο παιδί ότι πρέπει να είναι πρώτα εντάξει στις υποχρεώσεις του και μετά μπορεί να παίξει και να κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί να κάνει πράγματα στο σπίτι ανάλογα με την ηλικία και έτσι το βοηθάτε να αντιμετωπίζει καλύτερα το άγχος και την ένταση.

Μην φοβάστε ότι θα απογοητεύσετε το παιδί. Δεν γίνεται να παίρνουν πάντα αυτό που θέλουν και έτσι μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα το συναισθηματικό άγχος στην ενήλικη ζωή τους. Τέλος, μην δίνετε τα πάντα στο παιδί με ευκολία. Είναι καλό να μάθει να κερδίζει με δουλειά αυτό που επιθυμεί και μαζί να βρείτε ένα σύστημα επιβράβευσης,