Και μόνο που κάνετε αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σας, είστε σε καλό δρόμο. Δείχνει ότι αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το σχολείο και συνειδητοποιείτε ότι οι γονείς μπορούν να μεταφέρουν τις αρνητικές αντιλήψεις στα παιδιά τους. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για τους γονείς είναι να διαχωρίσουν τη δική τους παιδική ηλικία από αυτή των παιδιών τους. Πρέπει όμως να θυμάστε ότι τα παιδιά σας είναι ξεχωριστές προσωπικότητες και αντιμετωπίζουν διαφορετικά μία κατάσταση.

Αν λοιπόν νιώθετε αρνητικά όταν το παιδί σας δυσκολεύεται με το σχολείο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή και να φροντίσετε να μην μπλέξετε τα συναισθήματα. Μία καλή συμβουλή είναι να βρείτε κάποιον (φίλο, συγγενή ή άλλο γονέα) για να συζητήσετε αυτά που υπάρχουν μέσα σας. Ίσως να χρειαστεί να κλάψετε και να εκτονωθείτε. Σε καμία περίπτωση όμως μην το κάνετε μπροστά στο παιδί σας και επηρεάσετε τη δική το0υ σχολική εμπειρία.

Ενημερώστε το παιδί σας ότι είστε εκεί για να ακούσετε ό,τι έχει να σας πει. Αν ξέρει ότι μπορεί να μοιράζεται τα καλά και τα άσχημα, δεν θα τα κρατάει μέσα του. Μην πιστέψετε ότι βιώνει το σχολείο με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε εσείς. Ίσως να χρειάζεται να μιλήσει, να κλάψει και να συζητήσει τρόπους χειρισμού μαζί σας. Το πιο σημαντικό απ’όλα είναι ότι το παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται από νωρίς τις όποιες δυσκολίες της ζωής.