Καταρχάς, το αν ένα παιδί χρειάζεται σιδεράκια είναι κάτι που θα διαπιστώσει ο οδοντίατρος. Επομένως, ο οδοντιατρικός έλεγχος του παιδιού είναι μία διαδικασία που πρέπει να ξεκινά στον πρώτο χρόνο ζωής του ή 6 μήνες αφότου βγάλει το πρώτο δοντάκι. Δεν υπάρχει σωστός χρόνος πρόληψης για τα δόντια, αλλά όσο νωρίτερα εντοπιστεί το πρόβλημα, τόσο το καλύτερο για τα δόντια του παιδιού. Κάποια προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται όταν το παιδί έχει ακόμα τα παιδικά δόντια ενώ άλλα μπορούν να περιμένουν για αργότερα, μετά την ηλικία των 10.

Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα επωφεληθεί από σιδεράκια είναι: η ασυνήθιστη απώλεια βρεφικών δοντιών, δυσκολία στο μάσημα και το δάγκωμα, δόντια που είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο ή έχουν περίεργη θέση στο στόμα, σαγόνι που κάνει θόρυβο ή αλλάζει θέση, αν βλέπετε ότι δαγκώνει συνέχεια το μάγουλό του ή τον ουρανίσκο και δόντια ή σαγόνι που εξέχουν ή έχουν ασύμμετρο μέγεθος σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Η αιτία των ορθοδοντικών προβλημάτων είναι συνήθως γενετική, που σημαίνει ότι το παιδί κληρονομεί τα ορθοδοντικά προβλήματα των γονιών του. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η κακή διατροφή, κάποιο ατύχημα, το συνεχές πιπίλισμα του δάχτυλου ή η κατασκευή του προσώπου. Τα οφέλη που χαρίζουν τα σιδεράκια στα παιδιά λειτουργούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, γι αυτό και τα σιδεράκια έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε στόμα που ακόμα αναπτύσσεται. Ενώ μπορούν και οι ενήλικες να βάλουν, η επιτυχία δεν είναι το ίδιο βέβαιη.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να βάλουμε σιδεράκια από νωρίς; Προφανώς και το κομμάτι της αισθητικής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά η τέλεια οδοντοστοιχία μας διευκολύνει στο να μιλάμε πιο καθαρά και να μασάμε καλύτερα. Αποκτάμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν χαμογελάμε και αποκαλύπτουμε τα δόντια μας. Τέλος, προλαβαίνουμε τυχόν προβλήματα και δεν χρειάζεται να επέμβουμε αργότερα με εγχείρηση.

Καθησυχάστε το παιδί σας αν αγχώνεται και ενημερώστε το για την ανάγκη του να βάλει σιδεράκια και ποια θα είναι τα οφέλη. Εξάλλου, η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα σημερινά σιδεράκια είναι πολύ πιο άνετα, πιο αποτελεσματικά και με μειωμένο χρόνο χρήσης (2 χρόνια αντί για 3). Επίσης, οι επισκέψεις στον ορθοδοντικό έχουν μειωθεί και μπορεί να προσαρμόζει και να σφίγγει τα σιδεράκια κάθε 8 με 12 εβδομάδες αντί για κάθε 3 με 4.