Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η απώλεια ακοής που προκαλείται από τους θορύβους απειλεί τους μισούς εφήβους σε όλο τον κόσμο. Η χρόνια χρήση ακουστικών θέτει τους νέους ενήλικες και εφήβους σε υψηλό ρίσκο για μελλοντική απώλεια ακοής. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο ήχος πάνω από 100 ντεσιμπέλ καταστρέφει την ακοή μέσα σε 15 λεπτά, ενώ τα 85 ντεσιμπέλ χρειάζονται 8 ώρες για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τι γίνεται όμως αν δεν μπορείτε να μετρήσετε τα ντεσιμπέλ και το αφήνετε απλά στην τύχη του;

Καταρχάς, να διορθώσουμε μία παρεξήγηση που λέει ότι η ροκ και η μέταλ μουσική καταστρέφει την ακοή. Ακόμα και η όπερα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αν τα ντεσιμπέλ είναι πολλά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το αυτί αποτελείται από τρία μέρη: το εξωτερικό, το μέσο και το εσωτερικό. Η δουλειά της ακοής αναλογεί στο εσωτερικό που μοιάζει με μικρό σαλιγκάρι. Όταν παρουσιάζονται πολύ δυνατοί ήχοι, αυτό το τμήμα υπερλειτουργεί και χάνει την αποτελεσματικότητά του. Αυτά τα κύτταρα δεν αναδημιουργούνται, οπότε αν φτάσουμε σημείο καταστροφής, αυτό ήταν.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ακουστικά που χρησιμοποιούν τα παιδιά και δεν αντιλαμβάνονται το επίπεδο κινδύνου. Αν πάρετε το μωρό μαζί σας σε μία γαμήλια δεξίωση, εκτίθεται σε υψηλούς θορύβους και μπορεί να γίνει ζημιά.

Οι ειδικοί βοηθούν τους γονείς με το να έχουν στο μυαλό τους τον ήχο του μπλέντερ. Αυτό είναι και το επίπεδο των 85 ντεσιμπέλ. Τα παιδιά μπορούν να ακούνε μουσική για ώρες, αλλά αν τα ξεπεράσουν, τότε γίνεται επισφαλές για την ακοή τους. Σκεφτείτε τις περιπτώσεις που το παιδί δυναμώνει κι άλλο τη μουσική των ακουστικών προκειμένου να ‘πνίξει’ τους εξωτερικούς θορύβους. Αν το πρόβλημα φτάσει στο απροχώρητο, δεν υπάρχει γυρισμός.

Προλάβετε την απώλεια ακοής με έλεγχο της έντασης των ακουστικών ή προμηθευτείτε ειδικές ωτοασπίδες που σχεδιάζονται για μουσικούς και μειώνουν την ένταση ώστε να είναι ασφαλής για την προστασία των αυτιών. Δεν μπορείτε να πάρετε τα ακουστικά από το παιδί, αλλά μπορείτε να μιλήσετε μαζί του για τους κινδύνους και να το κάνετε πιο υπεύθυνο για πράγματα που αφορούν το ίδιο. Αν το παιδί δεν απαντά όταν του φωνάζετε, μην συμπεραίνετε ότι απλώς αδιαφορεί. Επισκεφθείτε τον παιδίατρο και κάντε τεστ ακοής για να σιγουρευτείτε ότι όλα βαίνουν καλώς.