Η αφαίρεση των αμυγδαλών υπερτριπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος μετέπειτα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Association of Medicine.

Πρόκειται για την πρώτη μακροπρόθεσμη διερεύνηση των συνεπειών μιας συχνής παιδιατρικής επέμβασης, που επίσης διαπιστώνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο γρίπης, πνευμονίας, χρόνιας βρογχίτιδας και εμφυσήματος.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανέλυσε στοιχεία για 1.189.061 παιδιά που είχαν γεννηθεί στη Δανία την περίοδο 1979-1999 και είχαν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή τα πριν γίνουν δέκα ετών.

Η χειρουργική επέμβαση σχετίστηκε με τριπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος, γρίπης, πνευμονίας ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τους κινδύνους που απέρρεαν από την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) στα παιδιά με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις στα αφτιά.

Και αυτή η επέμβαση σχετίστηκε με υπερδιπλάσιο κίνδυνο για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού και επιπεφυκίτιδα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν αυξημένο κίνδυνο μακροπρόθεσμων παθήσεων μετά το χειρουργείο γεγονός που υποστηρίζει ότι είναι εφικτή η καθυστέρηση της αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τη φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την παιδική ηλικία και να μειώσει τους μετέπειτα κινδύνους», εξηγεί ο Δρ Σον Μπάιερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Και συμπληρώνει ότι «ανακαλύπτουμε διαρκώς περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία των ιστών του ανοσοποιητικού και τις δια βίου συνέπειες της αφαίρεσής τους, ειδικά κατά την ευαίσθητη ηλικία που το σώμα αναπτύσσεται».

Να σημειωθεί ότι παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την αδενοειδεκτομή και την αμυγδαλεκτομή με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και εμφράγματος.

«Δεδομένου ότι οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι μέρος του λεμφικού συστήματος και παίζουν ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και στον έλεγχο των παθολογικών καταστάσεων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και στην απαρχή της ζωής, δε μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η αφαίρεση αυτών των μηχανισμών ανίχνευσης παθογόνων αυξάνει τον μετέπειτα κίνδυνο για αναπνευστικές και άλλες λοιμώδεις παθήσεις», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Να σημειωθεί πάντως ότι στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αδενοειδεκτομή σχετιζόταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διαταραχών του ύπνου, ενώ και οι δύο επεμβάσεις με μικρότερες πιθανότητες χρόνιας αμυγδαλίτιδας. Μαίρη Μπιμπή