Δυστυχώς, τις μέρες μας τα παιδιά αρχίζουν το κάπνισμα από πολύ μικρή ηλικία. Είτε επειδή καπνίζει ο καλύτερός τους φίλος, είτε επειδή θέλουν να δείχνουν «μεγάλοι», είτε επειδή ο γονιός καπνίζει… όποιος κι αν είναι ο λόγος, τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών ο αριθμός των καπνιστών σε νεαρή ηλικία, είναι ιδιαίτερα υψηλός: 70% στις ηλικίες 16 – 25 ετών, από τους οποίους το 45% είναι συστηματικοί καπνιστές. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης ότι καπνίζει το 37% των παιδιών ηλικίας 12 – 17 ετών.
Και αν σας φαίνονται σοκαριστικά τα νούμερα, φανταστείτε πόσο ακόμα πιο σοκαριστική  μπορεί να είναι η εικόνα ενός 9χρονου αγοριού, με το τσιγάρο στο χέρι που σας ζητάει αναπτήρα. Το έχετε φανταστεί; Ποια αντίδραση πιστεύετε ότι θα είχατε;
Ο λόγος για το video που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, το οποίο δείχνει τον 9χρονο Jensen να ζητάει με αθώο ύφος και άνεση αναπτήρα από καπνιστές που βλέπει στο δρόμο. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, ΕΥΤΥΧΩΣ αιφνιδιάζονται και συχνά εμφανίζονται αυστηροί νουθετώντας το παιδί για την κακή αυτή συνήθεια.
Πρόκειται για ένα κοινωνικό πείραμα που έστησε η ομάδα Whatever που έχει το δικό της κανάλι στο youtube.